13 mai 2016

14 mai: Sfântul Matia, apostol

Matia, al crui nume este frecvent la evrei i înseamndarul Domnului, este apostolul care a primit în dar marele privilegiu de a fi numrat în rândul Celor Doisprezece, luând locul rmas liber prin dezertarea lui Iuda Iscarioteanul.

Alegerea lui s-a fcut prin tragere la sori, dupÎnlarea Domnului, la propunerea lui Petru, care, în puine cuvinte, a fixat calităţile cerute pentru un apostol: sfi fost aproape de Domnul Isus Cristos, sfie chemat i apoi trimis în misiune. Trebuie ca unul dintre aceti brbai, care ne-au însoit în tot timpul cât a trit printre noi Domnul Isus, începând de la botezul lui Ioan pânîn ziua în care a fost înlat de la noi, sdevinmartor al învierii lui împreuncu noi (Fap 1, 21-22).

Matia a fost alturi de Isus frîncetare, de la începutul pânla sfâritul vieii publice a Mântuitorului. El este deci martor al lui Cristos, mai precis, al învierii lui, deoarece învierea este piatra de temelie a cretinismului. Matia a trit împreuncu ceilali unsprezece miracolul Tainei Pascale i este perfect îndreptăţit s-l vesteasclumii pe Cristos, deoarece a fost martor ocular al vieii i operei lui Cristos, începând chiar de la botezul lui Ioan. A doua i a treia condiie, chemarea din partea lui Dumnezeu i trimiterea în misiune, sunt exprimate limpede în rugciunile apostolilor: Tu, Doamne, care cunoti inimile tuturor, arat-ne pe care dintre acetia doi l-ai les, ca sia locul în aceastslujire i în apostolatul din care a czut Iuda, ca smeargla locul care i se cuvenea (Fap 1, 24-25).

Poate cne surprinde alegerea lui Matia prin tragere la sori. Recurgerea la acest act pentru a cunoate voina lui Dumnezeu este o metodcunoscutîn Sfânta Scriptur. Însăşi împrirea Pmântului Fgduit s-a fcut prin tragere la sori. i apostolii au considerat oportun sprocedeze la fel. Între cei doi candidai propui de comunitatea cretin: Iosif Barsaba, numit i Cel Drept, i Matia, alegerea a czut pe acesta din urm. Noul apostol, al crui nume apare în Scripturnumai cu prilejul alegerii sale, a trit împreuncu ceilali unsprezece clipa dttoare de lumină şi putere a Rusaliilor. Apoi, asemenea celorlali, a pornit pe drumuri cunoscute i pe altele pe care avea s-l conducDuhul Adevrului, vestind mrirea lui Dumnezeu.

Nu se cunoate nimic despre activitatea sa apostolic, nici daca murit martir ori de moarte natural, deoarece amnuntele privitoare la viaa sa provin din scrieri apocrife. Tradiia cel ar fi murit în urma tierii capului cu o secure explicde ce este considerat patron special al mcelarilor i dulgherilor.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai ales pe sfântul Matia pentru a întregi colegiul apostolic, d-ne, te rugm, harul, prin mijlocirea lui, ca, având acum parte cu bucurie de iubirea ta, sne învrednicim a fi numrai printre cei alei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent