05 mai 2016

6 mai: Sfântul Dominic Savio


 O viaţă tritsimplu, în intervalul scurt de numai cincisprezece ani, folosind cu grijharurile oferite de Dumnezeu în fiecare zi, a dat Bisericii un sfânt, iar tinerilor cretini de astzi, un model la îndemâna tuturor: pentru a ne realiza ca oameni i cretini adevrai, e suficient sfolosim mijloacele obinuite ale harului divin, rugciunea i sfintele sacramente, sîmplinim cu bucurie datoriile strii proprii i sne dedicm cu iubire semenilor notri. Dominic Savio, declarat sfânt în anul 1957 de ctre Papa Pius al XII-lea, era fiul unor oameni foarte modeti: un fierar i o croitoreas. S-a nscut la Riva di Chieri (Italia, lângTorino), în 1842. La vârsta de 7 ani, a primit prima împrtăşanie. Cu aceastocazie, i-a formulat de mic programul de viaţă, scris cu mâna lui de copil pe o paginde caiet, i cuprins în deviza lapidar: La morte piutosto che peccare (Mai degrabmoartea, decât spctuiesc). Prinii si s-au mutat apoi la Mondonio.


Sfântul Ioan Bosco, care timp de trei ani de zile l-a avut între elevii si, în biografia scrisîndatdupmoartea tânrului admirat i de colegi, i de profesori, reconstituie viaa i chipul luminos al lui Dominic dintr-un mozaic de întâmplri gritoare. La vârsta de 10 ani, când unul dintre colegi a svârit o greealgrav, pe care nu a voit so mrturiseasc, Dominic i-a luat vina asupra sa, declarându-se autorul faptei. În urma cercetrii atente a faptelor, profesorul a descoperit adevrul i l-a întrebat pentru care motiv a procedat aa. Dominic a rspuns cu candoare: Colegul meu, date fiind antecedentele, ar fi trebuit eliminat din coal. Eu aveam sperana sfiu iertat.

La doisprezece ani, l-a rugat pe don Bosco s-l ia i pe el la Torino, printre elevii si. Mi se pare i mie cai în tine o stofbunpentru un vemânt demn de a fi oferit Domnului, îi spuse don Bosco. Dominic rspunse: Eu dau stofa. Sfinia voastrvei fi croitorul.

Dacnu devin sfânt, spunea odatDominic, viaa mea nu va fi decât un mare nimic. De ce este nevoie ca spot ajunge sfânt? Rspunsul lui don Bosco a fost: de curaj, nu de ani. Într-o zi, a observat pe doi care se certaseră şi acum se pregteau sînceapun periculos duel cu pietre. Dominic se aezîntre ei i le strig: Prima piatraruncai-o în mine. Glasul de argint, privirea de înger, inima de aur a unui copil sfânt au dezarmat braele stpânite de ur. Deseori îl cuprindea dorul de a deveni preot, dar, presimind csfâritul vieii nu e departe, îi oferea lui Dumnezeu sincera lui bunvoinţă.

Deoarece din zi în zi slbea tot mai mult, cu regret a trebuit sprseasccolegiul i sse întoarcla Mondonio, la prini. Colegilor, care cu lacrimi în ochi îl salutau i-l încurajau, le-a spus: Ne vom revedea acolo unde vom fi împreuncu Domnul pentru totdeauna. Asemenea lui don Bosco, a avut diferite viziuni i presentimente ce s-au realizat întocmai. Într-una din zile, medicul familiei, dupce l-a consultat din nou cu atenie, le-a spus cde acum e în afarde orice pericol. Dar imediat dupce medicul a prsit camera, Dominic l-a rugat pe tatl su srecite împreuncu el rugciunea pentru o moarte bun. Când tatl s-a apropiat, copilul i-a adreseazaceste cuvinte: Adio, dragtticule. Printele paroh mai avea s-mi vorbeasc, dar nu pot s-mi amintesc. Ah, ce lucruri frumoase vd eu acum. Au fost ultimele sale cuvinte. Era ziua de 9 martie 1857.


Rugciune
Dumnezeule, izvorul oricrui bine, care în sfântul Dominic Savio ai druit adolescenilor un minunat exemplu de iubire i curăție, d-ne i nouharul scretem ca fii ai ti în bucurie i în iubire pânvom ajunge la deplina statura lui Cristos. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent