21 mai 2016

22 mai: Sfânta Rita din Cascia, călugăriță

Privind adânc spre exemplul de viață al sfintei Rita descoperim o femeie care s-a confruntat cu tragedia durerii, a mizeriei materiale, morale i sociale. S-a nscut nscut în anul 1381, într-un colîndeprtat al Umbriei, la Roccaporena. A crescut în frica de Dumnezeu alturi de prinii ei înaintai în vârst, a cror autoritate a respectat-o atât de mult, încât, pentru a face voina lor, a renunat la gândul de a intra în mnstire i a acceptat sse cstoreasccu un tânr violent i certre, Paul Ferdinand.

Biografiile sfintei ne prezinticoana unei viei de familie ca multe altele: o soie bun, ierttoare, atentsnu provoace suprare soului, ale crui abateri ea le cunotea bine, dar care suferă şi se roagîn tcere. Buntatea ei reuete în cele din urm, sînmoaie inima lui Paul, care îi schimbviaa i obiceiurile, dar nu reuete sfacuitate vechile ameninţări din partea numeroilor si dumani. Într-o sear, cineva a intrat speriat în casă şi i-a spus Ritei csoul ei zace mort pe marginea unui drum. Cei doi copii ai lor au jurat sse rzbune. Rita a încercat din toate puterile s-i convingsrenune la acest gând, dar a trebuit s-i dea seama ctoate eforturile ei erau zadarnice. Atunci a gsit curajul s-l roage pe Dumnezeu s-i cheme la El mai degrabdecât spermits-i pteze mâinile cu o crim. Rugciunea ei, omenete de neîneles, a fost ascultat. Rmasfrsoţ şi frcopii, Rita i-a îndreptat paii spre poarta mnstirii clugrielor augustiniene din Cascia, dar cererea nu i-a fost acceptat.

Întorcându-se în cminul ei pustiu, se roagfierbinte i timp îndelungat la cei trei protectori ai si: sfântul Ioan Boteztorul, sfântul Augustin i sfântul Neculai de Tolentino. i, într-o noapte, se întâmplminunea: cei trei sfini apar, o invits-i urmeze, dau la o parte poarta mnstirii, bine asiguratcu zvoare i lanuri, i o conduc în mijlocul capelei, unde clugriele fceau rugciunile de la miezul nopii. Astfel, Rita a fost primitîn mnstire i a îmbrcat haina clugreasc, împlinindu-i dorina din copilrie de a se drui cu totul lui Dumnezeu, consacrându-se unei viei de rugciune, de asprpocinţă şi de iubire faţă de Cristos Rstignit pe Cruce. Ca rsplat, Isus Cristos a asociat-o în mod vizibil la suferinele sale, înfingând în fruntea ei un spin din coroana purtatde El.

Spinul miraculos primit în timpul unui extaz i-a produs o ranfoarte dureroas, care a supurat pânla moarte, adictimp de paisprezece ani. Renumele sfineniei sale a trecut dincolo de zidurile mnstirii. Rugciunile Ritei au obinut de la Dumnezeu numeroase vindecri minunate i convertiri. Pentru ea, nu cerea decât si se dea durerile prin care îi uura pe semenii si. i-a sfârit viaa în mnstirea din Cascia, în anul 1457, i a fost canonizatîn mod oficial în anul 1900. Este numitmijlocitoarea cazurilor disperate. Viaa i rugciunile ei aduc i astzi în multe suflete pacea i curajul.

Rugciune
Druiete-ne, te rugm, Doamne, înelepciunea crucii i tria cu care ai binevoit so îmbogăţeti pe sfânta Rita, pentru ca, suportând încercrile împreuncu Cristos, sparticipm mai profund la misterul su pascal. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent