25 mai 2016

26 mai: Sfântul Filip Neri, preot

Înainte de a muri, la vârsta de 80 de ani, Filip Neri a dat pe foc manuscrisele sale, pe care le inea ascunse în sertare. Cu mult înainte, la 24 de ani, a strâns toate crile ce le adunase, în afarde Sfânta Scriptură şi de Summa Teologica a sfântului Toma, le-a vândut la anticariat, iar banii luai pe ele i-a împrit la sraci. Din acel moment, Dumnezeu singur avea socupe gândul i inima lui. Dacvrem sne druim cu totul slujirii aproapelui nostru, repeta adesea, nu trebuie smai pstrm pentru noi înine nici timpul, nici spaiul.

Filip Neri îi aduna în jurul su pe copiii neastâmprai din mahalalele Romei i le fcea educaie prin jocuri i distracii. Celor care se plângeau de glgia fcutde copii le rspundea: Dacnu fac fapte rele, eu nu m-asupra, chiar dacar încerca staie lemne pe capul meu. Pentru a veni în ajutorul celor mai lipsii, nu se sfia scereascajutor, chiar pe strad. Într-una din zile, un oarecare, suprat de insistena sfântului, îi trase o palm. Aceasta este pentru mine, rspunse Filip surâzând, acum d-mi câiva bani pentru copiii mei. Trind în plinepoca reformei i a contrareformei, el i-a exprimat punctul de vedere într-o formfoarte gritoare: E posibil srestaurm instituiile umane prin sfinenie, nu srestaurm sfinenia prin instituii.

Filip s-a nscut la Florena, în anul 1515. Vioi, vesel i optimist din fire (a meritat si se spunPeppo cel bun), s-a apucat de diferite meserii, chiar i aceea de negustor, la San Germano, aproape de Cassino, pe când avea 18 ani. A studiat trei ani la Roma, apoi a prsit studiile, i-a vândut crile, dupcum am amintit, pentru a se drui activităţilor de binefacere. A fost sfinit preot la vârsta de 36 de ani i, nu mult dupaceea, a întemeiat Oratoriul, o asociaie de preoi care se ocupa în chip deosebit cu educaia tineretului.

Împotriva aparenelor, Filip avea o cultursolid: în chip deosebit a promovat i susinut studiile de istorie bisericeasc, îndrumându-i spre aceastdisciplinpe unul dintre preoii si, Baronius, marele istoric de mai târziu. Dupvârsta de aizeci i cinci de ani, i-a restrâns activitatea la ascultarea mrturisirilor i la direciunea spirituala nenumratelor suflete care se adresau lui, venind din toate pturile sociale.

În îndrumarea sufletelor spre desvârirea vieii cretineti, cerea aplicarea principiilor fundamentale ale Evangheliei, dragostea i umilina. Într-una din zile, papa l-a chemat pentru a-i da sarcina de a verifica o persoandespre care se vorbea mult în Roma car fi o femeie sfânt. Filip s- a dus la casa ei. Mergând într-acolo, trecând printr-o baltnoroioas, picioarele sale se murdrir. A fost primit cu un zâmbet binevoitor din partea gazdei. Când, îns, a păşit cu înclţămintea murdarpe covoarele frumoase de jos, gazda îi iei din fire i-i adrescuvinte insulttoare. Filip îi ceru scuze cu umilinţă şi se retrase frîntârziere. Ajungând în faa papei, dupce îi curăţase înclţămintea, artându-i cizmele i-a spus: ciubotele mele sunt mai sfinte decât acea doamncci îi lipsete umilina i blândeea.

Pe patul de moarte simea o mare durere în suflet pentru faptul cse afla într-un aternut moale i curat, în timp ce Cristos a trit ultimele clipe pironit pe lemnul aspru al Crucii. Dupîncetarea din viaţă, la 26 mai 1595, medicii au constat la toracele lui o neobinuitcurbura coastelor, ca i cum s-ar fi îndoit pentru a face loc mai mult btilor inimii sale mari de apostol al Romei. Filip Neri este înco dovadvie ctrirea credinei i sfinenia nu înseamnînchiderea în sine, cufundarea în gânduri apstoare, rupere de viaţă şi de oameni, ci pace i bucurie în Duhul Sfânt, pace i bucurie care se rspândesc celor din jur.

Rugciune
Dumnezeule, care nu încetezi sîi înali la gloria sfineniei pe slujitorii ti credincioi, d-ne, te rugm, harul ca Duhul Sfânt sne înflcreze cu acelai foc al iubirii care a cuprins în chip minunat inima sfântului Filip Neri. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent