23 decembrie 2016

24 decembrie: Sfânta Adela, călugăriță


Sfânta Adela, o prinesmerovingian, dupmoartea soului su, Alberic, a intrat în mnstirea din Pfalzel, mnstire fondatchiar de ea. A fost starea acestei mnstiri. A murit în jurul anului 730.

Sfânta Adela este renumită şi pentru viaa i activitatea unui nepot al su, Grigore, pe care ea l-a luat în mnstire i s-a îngrijit de formaia sa spiritual. Cu prilejul unei vizite a sfântului Bonifaciu, care se afla în trecere prin ora, pe când stteau la mas, nepotul stareei, în vârstde cincisprezece ani, a fost rugat sciteascun text în limba latin, pentru a se respecta regula de a se face lecturîn timpul mesei. La terminarea lecturii, Bonifaciu i-a cerut tânrului sfacun mic rezumat în limba vorbitde el, dar acesta nu a fost capabil. Atunci, sfântul Bonifaciu a inut pentru întreaga comunitate o omilie atât de frumoasă şi de atrgtoare, încât Grigore s-a hotrât s-l urmeze pe înflcratul predicator oriunde se va duce. El nu l-a mai prsit pe învăţătorul su. L-a urmat nu numai pe drumurile Germaniei, dar i pe drumul tiinei i al sfineniei, ajungând sfie episcop, iar dupmoarte, a fost declarat sfânt i este amintit de Martirologiul Roman în ziua de 25 august.

Sfântul Grigore scoate din uitare viaa sfintei Adela, evenimentul fiind ca o licrire de luminîn contextual nebuloasei în care se aflistoria vieii ei.

Rugciune
Dumnezeule, prin darul tu, sfânta Adela a struit în urmarea lui Cristos cel srac i smerit. Te rugm, druiete-ne, prin mijlocirea ei, harul, ca, înaintând cu fidelitate în chemarea noastr, sputem ajunge la acea desvârire pe care ne-ai artat-o în Fiul tu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent