03 decembrie 2016

4 decembrie Sfântul Ioan Damaschin, preot și învățător al Bisericii



Sfântul Ioan din Damasc, supranumit Damaschinul, face parte dintr-o familie arabcretină şi este fiul unui înalt funcionar al califului din Damasc. În copilrie a fost tovarăş de jocuri cu principele Yazid, care mai târziu l-a ridicat la aceeai demnitate pe care o avusese tatl su, încredinându-i un post echivalent cu ministrul de Finane. Prin funcia ce o avea, Ioan era i reprezentantul civil al comunităţii cretine pe lângautorităţile arabe.


În acest timp, împratul Leon al III-lea Isaurul al Constantinopolului ddecretul din anul 726, prin care interzice cultul icoanelor, considerat o formde idolatrie. Împotriva acestei atitudini s-au ridicat majoritatea episcopilor din Rsrit, crora li s-a alturat i Ioan din Damasc, prin trei discursuri în favoarea sfintelor icoane. Aceastscriere a dat o mare lovituradversarilor cinstirii icoanelor i a provocat mânia împratului. Pentru a se rzbuna, Leon al III-lea a dispus sse întocmeasco scrisoare ca venind din partea lui Ioan i propunând scolaboreze cu împratul pentru cucerirea oraului Damasc. Scrisoarea a fost trimiscalifului din Damasc, care, fra mai cerceta, a dat ordin si se taie mâna dreaptlui Ioan. Cuprins de durere i mâhnire, el vine acasă şi, în faa icoanei Maicii Domnului, se roagaproape o noapte întreag. Spre dimineaţă a adormit i în vis a vzut-o pe Maica Preacuratcum i-a aezat mâna la loc. Trezindu-se din somn, i-a dat seama cnu a fost numai un vis i, frîntârziere, a alergat la calif i i-a artat mâna refcutîn chip miraculos. Califul i-a dat seama de nevinovăţia colaboratorului su i a voit s-l repunîn drepturi, dar Ioan a cerut sfie dezlegat de orice obligaie i, împreuncu fratele su, Cosma, s-a dus la Ierusalim i a intrat în mnstirea Sfântului Sava. Avea atunci cincizeci i patru de ani. În mnstire a aprofundat studiul teologiei, a fost sfinit preot i a desfăşurat o imensactivitate literar, cuprinzând poezie, liturgic, elocvenţă, filosofie, apologetic, muzic.

A murit la 4 decembrie 749, în vârstde 73 de ani. Peste trei ani, un conciliu al iconoclatilor, inut la Calcedon din porunca împratului Constantin Copronimul, afirma cu satisfacie: Treimea i-a nimicit pe toi trei, înelegând cau murit cei trei mari aprtori ai cinstirii icoanelor: sfântul Gherman al Ierusalimului, sfântul Ioan Damaschinul i sfântul Gheorghe Cipriotul. Dar în anul 787, al VII-lea Conciliu Ecumenic, al II-lea de la Nicea, a declarat: Treimea i- a glorificat pe toi trei i astfel au fost recunoscute meritele sfântului Ioan Damaschinul i ale celorlali. El este numit Chrisoroas, adicFluviul de aur al oratoriei. În iconografia orientaleste adesea amintitvindecarea miraculoasa mâinii tiate. O mare parte a operelor sfântului Ioan Damaschinul este dedicatpreamririi Preacuratei Fecioare Maria.

Rugciune
D-ne, te rugm, Doamne, harul, sfim ajutai de rugciunile sfântului preot Ioan, pentru ca adevrata credinţă, pe care el a învăţat-o în chip strlucit, sfie pururi lumina i tria noastr. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent