10 decembrie 2016

11 decembrie: Sfântul Damasus I, papă


Sfântul Damasus a stat pe scaunul sfântului Petru între anii 366 i 384. Era originar din Spania i s-a nscut în jurul anului 305. Mai întâi a fost diacon al Bisericii din Roma în timpul papei Liberiu, i duptrimiterea acestuia în exil, în timpul urmaului acestuia, papa Felix al II-lea. În aceastperioad, lumea cretinera tulburatde erezia ariancare împrea aproape toate comunităţile în doutabere, cu episcopi i preoi diferii, fiecare încercând satragde partea sa pe împraii i funcionarii superiori ai imperiului. Acetia se foloseau de autoritatea lor pentru a susine sau a îndeprta din scaunele lor pe Episcopii ce nu le împrtăşeau convingerile i simpatiile. Într-o asemenea situaie a fost ales pap, Damasus. La vestea alegerii sale, partida opus, favorabilarienilor, avându-l în frunte pe preotul Ursicius, a provocat o luptviolent, în urma creia pe strzile Romei au rmas 137 de mori.


Damasus a dovedit prin fapte ca meritat sfie ales. Mai întâi a început opera de refacere a unităţii i de revenire la puritatea credinei, depunând pe toi episcopii simpatizani ai arianismului, fra lua în seamameninţările i preferinele împrailor. El a formulat principiul conform cruia semnul de recunoatere a unui catolic i a unui episcop legitim este comuniunea cu Episcopul Romei. Timpul pontificatului su este caracterizat printr-o adevratexplozie de srbtori, formule de rugciuni, îmbogăţire a ritualului, serii de predici solemne i de catehezmetodic, activităţi ce au alimentat din belug viaa cretin.

Damasus s-a îngrijit i de cultivarea vieii literare, fiind el însui un poet sensibil faţă de amintirile trecutului i de urmele glorioase lsate de martiri, pe care i-a preamrit în celebrele titluri, scurte poezii spate în piatră şi aezate la mormintele martirilor. De la el au rmas dousprezece scrisori sinodale, cu privire la chestiuni doctrinale sau personale, precum i douzeci de anateme împotriva erorilor din timpul su. Damasus i-a cerut sfântului Ieronim srevizuiasctraducerea veche a Sfintei Scripturi, druind Bisericii din Apus textul care avea srmânpentru multe secole singura traducere autentic, Vulgata.

Sfântul Damasus a lsat în istorie amintirea unui arheolog foarte activ. El s-a îngrijit sfie cutate i redeschise catacombele, sli se lrgeascculoarele i sfie amenajate noi scri de intrare, sfie identificate niele cu trupurile martirilor, consolidate i marcate cu inscripii funerare demne de cei înmormântai. El însui a compus un mare numr de epitafuri. Frmsurile luate de papa Damasus, multe dintre comorile subterane ale Romei astzi nu ar mai fi.

În cripta Papilor din catacombele Sfântului Calist, la sfâritul unui lung epitaf pregtit pentru mormântul su, a adugat: Aici, eu, Damasus, adori sfie înmormântate rmăşiele mele, dar îmi este teamsnu tulbur osemintele sfinte ale martirilor. Sfântul Ieronim afirmcpapa Damasus a murit la vârsta de aproape optzeci de ani. A fost înmormântat în mormântul pe care singur i l-a pregtit, într-un loc mai departe de criptele martirilor.

Rugciune
D-ne, te rugm, Doamne, harul, ca, dupexemplul sfântului papDamasus, care a reînnoit cultul martirilor ti i l-a rspândit cu iubire, scinstim i noi necontenit meritele lor. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent