28 decembrie 2016

29 decembrie: Sfântul Thomas Becket, episcop martir



Thomas Becket este unul dintre acei mrturisitori care având parte de multsuferință datoritcredinei. Însel a perseverat pânla sfârit, încununând-o cu sigiliul propriului sânge. Este un martir al Bisericii, i un exemplu de curaj i de coerență dinaintea aroganei puterii politice.


S-a nscut la Londra în anul 1118 într-o familie nobil. A avut parte de educaia canonicilor lui Merton, în Surrey. Mai târziu a studiat Dreptul Canonic la Auxerre i la Bologna. Colaborator al arhiepiscopului Teobald din Canterbury, a devenit arhidiacon în anul 1154. Regele Henric al II-lea l-a numit cancelar al regatului în 1155, ajungând astfel sfie numrul doi în regat. Între cei doi era o legtursincerde prietenie.

În 1161, regele îl propune pe el sdevinarhiepiscop de Canterburry. Nimeni nu bnuia cThomas se va dovedi un pstor plin de zel i un vajnic aprtor al drepturilor Bisericii. Înainte de a primi sarcina de arhiepiscop, Thomas i-a spus regelui: Sire, dacDumnezeu permite sajung arhiepiscop de Canterburry, voi pierde prietenia Maiestăţii Voastre. În 1164, regele a elaborat Constituia de la Clarendon, prin care restabilea unele drepturi abuzive ale puterii regale, ce înclcau atribuiile Bisericii. Thomas a refuzat s-i dea asentimentul, i astfel, i-a atras mânia rzbuntoare a monarhului. Pentru a nu cdea victimrzbunrii regale, la 2 noiembrie 1164, a fugit în Frana, deghizat în haine de simplu clugr. De aici i-a excomunicat pe demnitarii englezi, fie civili, fie din cadrul Bisericii, care au semnat Constituia de la Clarendon. Atât pentru regele Franei, cât i pentru papa Alexandru al III-lea situaia era extrem de delicat. Ei au intervenit i l-au sftuit pe Thomas Becket sfie mai înelegtor i sse întoarcla reedina sa. Thomas cedează şi, la 2 decembrie 1170, se întoarce în Anglia.

Credincioii l-au primit în triumf, cu manifestri de veneraie i dragoste, dar el i-a salutat cu cuvintele: m-am întors ca smor în mijlocul vostru. Regele a considerat c, dupperioada de exil voluntar, Thomas va dovedi supunere necondiionatfaţă de hotrârile sale, dar a trebuit sconstate imediat cel a rmas acelai om hotrât. I-a destituit pe toi episcopii care acceptaserConstituia de la Clarendon i a cerut respectarea legilor Bisericii în problemele spirituale.

În noaptea de 28 spre 29 decembrie, patru cavaleri au intrat în Catedrala din Canterburry i s-au îndreptat spre apartamentul arhiepiscopului, care comunica cu biserica. Arhiepiscopul i-a observat, a ieit din cameră şi s-a îndreptat spre altar, dar ei l-au înjunghiat lângun stâlp i au voit s-l scoatafardin biseric. Thomas s-a împotrivit energic, trântindu-l la pmânt pe eful lor, Renaud Fitz Urse, un om cruia îi fcuse mult bine, i le-a declarat: nu voi iei de aici. Facei aici ceea ce avei de fcut. i-a acoperit ochii cu mâinile, a murmurat o rugciune ctre Dumnezeu, sfânta Fecioar, sfântul Dionisie, apoi, dupprimele lovituri primite, a exclamat: Doamne, în mâinile tale îmi dau sufletul meu, i, cu puin înainte de a muri, a spus: Pentru Dumnezeu i pentru Biseric, accept moartea.

Când sfântul Thomas Becket a fost întiinat de ceea ce se punea la cale împotriva lui, a dat un rspuns care exprima deviza vieii sale: Frica de moarte nu trebuie sne facspierdem din vedere dreptatea. Papa Alexandru al III-lea l-a excomunicat pe Henric al II-lea, iar duptrei ani, în 1173, l-a declarat sfânt pe Thomas Becket. Regele i-a recunoscut greeala i, nu peste mult timp, s- a restabilit pacea între Anglia i Sfântul Scaun.

Rugciune
Dumnezeule, care i-ai dat sfântului episcop martir Thomas Becket cinstea de a-i vrsa sângele pentru dreptate i pentru libertatea Bisericii, druiete-ne i nou, prin mijlocirea lui, harul, sfim gata sne dm viaa pentru Cristos în aceastlume, pentru a o putea regsi în ceruri. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent