29 decembrie 2016

30 decembrie: Sfântul Felix I, papă


Conform scurtei biografii coninutîn Liber Pontificalis, Felix era roman, fiul unui anume Constantin. Ales papla începutul anului 269, a stabilit sse celebreze Sfânta Liturghie pe memoria martirilor (Hic constituit supra memorias martyrum missas celebrare). În timpul domniei împratului Aurelian a avut parte de moarte martiricla 30 mai 274 i a fost înmormântat la a doua milpe Via Aurelia, într-o bazilicridicatchiar de el.

Unele informaii însnu sunt sigure. Se pare cFelix nu a murit ca martir deoarece numele lui nu a fost inserat în Depositium martyrum, ci în Depositium episcoporum ceea ce înseamncla începutul secolului al IV-lea nu era venerat la Roma ca martir. A sa dies natalis, adicziua naterii pentru ceruri, nu este 30 mai aa cum spune Liber Pontificalis i repetMartirologiul Roman ci 30 decembrie. Cu siguranță compilatorul anonim al Liber Pontificalis, în copierea datei depositio a citit III Kal.iun. ( trei zile înainte de calendele lunii iunie) ca fiind III Kal. ian. (= a treia zi înainte de începutul lui ianuarie). Nu e sigur de asemenea nici car fi ridicat bazilica de pe Via Aurelia i cu siguranță a fost înmormântat în cimitirul lui Calist, aa cum atestDepositio episcoporum.

Unica informaie sigurdespre Felix rmâne înscrierea lui în Depositium episcoporum, i anii pontificatului su.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, tu ai voit ca sfântul Felix sfie în fruntea întregului tu popor i s-l slujeascprin cuvânt i exemplu. Ocrotete-i, prin mijlocirea lui, pe pstorii Bisericii tale, împreuncu turma ce le este încredinat, i cluzete-i pe drumul mântuirii venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent