13 decembrie 2016

14 decembrie: Sfântul Ioan al Crucii, preot și învățător al Bisericii


Sfântul Ioan al Crucii e contemporan cu sfânta Tereza de Avila i colaborator al ei la opera de reformare a vieii clugreti carmelitane, atât în mnstirile pentru femei, cât i cele pentru brbai. Dei mai tânr decât ea cu douzeci i apte de ani, nu a ezitat s-l considere printele spiritual al sufletului ei i s-i cearprerea în problemele importante. Sfânta Tereza spunea despre el cnu era posibil sînceapa vorbi cu dânsul despre Dumnezeu, fra-l vedea imediat rpit în extaz.

Ioan de Yepez, care în mnstire i-a luat numele de Ioan al Crucii, s-a nscut la Fontiveros, provincia Avila din Spania, în anul 1542, într-o familie srac. El va istorisi mai târziu c, la vârsta de cinci ani, a czut într-o fântân, i numai datoritPreacuratei Fecioare Maria a rmas în viaţă şi a fost scos viu de acolo. Deoarece nu s-a acomodat cu nici una dintre activităţile i profesiunile lucrative în care familia a voit s-l rein, la vârsta de douzeci de ani, a intrat într-o mnstire a clugrilor carmelitani, dar a fost profund dezamgit de viaa mediocră şi delstoare ce domnea între zidurile mnstirii. Întristat de cele constatate, se gândea streacla clugrii trapiti, ale cror norme severe de viaţă i se preau mai corespunztoare preferinelor sale. La aceastrscruce de viaţă s-a întâlnit cu Tereza a lui Isus, reformatoarea Carmelitanelor.

Sfânta Tereza nutrea de multvreme gândul de a introduce reforma i în mnstirile carmelitane de brbai, dar nu întâlnise omul providenial. Ochiul ei ptrunztor a întrevzut în acel frate tânr, mic de statur, extrem de serios, cu trupul firav, dar cu sufletul bogat, pe colaboratorul ideal pentru a duce la îndeplinire proiectul ei îndrzne. Micul frate, în vârstde douzeci i cinci de ani, a dat imediat dovadde un curaj neînfrânt. i-a luat numele de Ioan al Crucii i a obinut de la superiorii si permisiunea de a reinstaura într-o mnstire disciplina aspra primelor comunităţi carmelitane. Astfel, a luat fiinţă la Durvelo primul convent al carmelitanilor desculi. Întoarcerea la mistica spirituala deertului i strduinele pentru a face îneles i acceptat noul fel de viaţă au abtut asupra iniiatorului reformei un val de suferine, concretizate prin maltratri fizice i calomnii grave. În 1577, a fost aruncat în temnia de la Toledo, unde a stat opt luni de zile. Pe când se afla în întunericul acestor încercri, sufletul su a fost incendiat de flacra poeziei ce va strbate operele sale de îndrumare spiritual. Într-o convorbire tainicavutcu Isus Rstignit, a fost întrebat: Ioane, cu ce s-i rspltesc tot ce ai fcut pentru mine? Rspunsul a fost: Domine, pati et contemni pro te! (Doamne, ssufr i sfiu dispreuit pentru tine!).

Sfântul Ioan al Crucii a scris câteva dintre cele mai adânci i luminoase lucrri de analiză şi îndrumare pe cile vieii spirituale: Noaptea întunecata sufletului, Urcarea Muntelui Carmel, Cântare spiritual, Flacra iubirii vii. Ca un adevrat maestru, el îi expune gândul în sentine scurte i cuprinztoare: Snu faci, nici snu spui vreun lucru important, pe care Cristos nu l-ar face i nu l-ar spune, dacs-ar afla în situaia în care te afli tu, dacar avea vârsta i sntatea ta; Nu cere altceva decât crucea, i anume crucea frmângâieri, deoarece aceasta este crucea adevrat; Renunţă la dorinele tale i vei afla ceea ce dorete inima ta.

Sfântul Ioan al Crucii a murit în mnstirea din Ubeda, la 14 decembrie 1591, în vârstde patruzeci i noude ani. A fost ridicat la cinstea altarelor în 1726, iar papa Pius al IX-lea l-a proclamat învăţător al Bisericii.

Rugciune
Dumnezeule, care i-ai inspirat sfântului tu preot Ioan o totallepdare de sine i o iubire înflcrata crucii, d-ne, te rugm, harul, ca, strduindu-ne s-l urmm cât mai îndeaproape, sajungem la contemplarea venica mririi tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent