Translate

04 decembrie 2016

5 decembrie: Sfântul Sava, abate

Sfântul Sava este un reprezentant de seamă şi un mare organizator al vieii monahale în Rsritul cretin. Dorina de a realiza o cât mai desvârittrire spirituali-a îndemnat pe muli cretini sse retragîn inuturi nelocuite i, sub conducerea unui îndrumtor spiritual, sduco viaţă închinatrugciunii, reculegerii i renunţării chiar la unele satisfacii legitime, prin voturile de srcie, castitate i ascultare. Acest fel de viaţă s-a numit viaţă monahal, dupcuvântul grec monahos, monastikos, care are înelesul de solitar, cel care triete singur. Monahismul s-a realizat sub douforme principale: viaţă eremiticsau anahoretic, adicretragere total, în chilii individuale, numite schituri sau ermitaje, uneori grupate în aezri de tip rural, constituind o lavr, i viaa cenobiticsau conventual, adicviaţă organizatîntr-o mnstire, cu participarea în comun la activităţile materiale i spirituale.

Sfântul Sava este fondatorul Lavrei Mari din Valea Cedronului, la porile Ierusalimului, cu peste o mie de eremii care au avut un rol însemnat în viaa bisericească şi civil. El s-a nscut la Mutalasca, aproape de Cezareea Capadociei, în anul 439. Dupce a petrecut câiva ani într-o mnstire din partea locului, la vârsta de optsprezece ani, s-a dus la Ierusalim, în comunitatea monahalîntemeiatde Passarian, dar nici aici nu i-a aflat mulumirea. Spre deosebire de muli monahi ambulani, rtcitori, care prseau chiliile i umblau prin orae ducând o viaţă puin edificatoare, Sava, doritor de adevratsingurtate, s-a dus la Alexandria, i acolo a cerut i a primit de la episcop permisiunea de a se retrage singur într-o peterunde sse roage i slucreze, urmând ca, în fiecare sâmbtă şi duminic, svinla mnstire pentru a lua parte împreuncu ceilali clugri la sfintele slujbe. Dupcinci ani, 478, s-a întors la Ierusalim i a descoperit o grotă ascunspe Valea Râului Cedron. Aici i-a stabilit locuina, la care nu ajungea decât pe o scarde funii. Aceastscara atras atenia altor doritori de sihstrie i, în curând, întreaga vale a Cedronului s-a populat de sihastri ce, rând pe rând, au ocupat toate grotele spate de apa Cedronului în pmântul calcaros. Ca într-un imens stup, s-au adunat peste o mie de clugri pe care patriarhul de Ierusalim i-a pus sub conducerea sfântului Sava, în timp ce grupul celor care triau în mnstirea din jurul bisericii au fost dai în grija sfântului Teodosie.

Astfel a luat fiinţă Marea Lavr, una dintre cele mai originale mnstiri ale antichităţii cretine. Sava, cu rbdare i, în acelai timp, cu indiscutabilautoritate, a guvernat armata de eremii ce devenea din ce în ce mai mare, organizându-i dupnormele de viaţă monahalfixate cu un secol mai înainte de sfântul Pahomie. Pentru ca autoritatea lui sfie întrit, patriarhul de Ierusalim l-a sfinit preot în anul 491. Dei ar fi preferat srmânîntr-o absolutdeprtare de lume, el nu i-a neglijat îndatoririle preoeti. A întemeiat alte mnstiri, între care una la Emaus, i a luat parte activla lupta împotriva ereziei monofizite, ajungând s-i mobilizeze pe clugrii si într-o adevratexpediie panic, pentru a se opune înscunrii unui episcop eretic, trimis la Ierusalim de împratul Anastasie.

În trei rânduri, Sava a intervenit la împraii din Constantinopol în folosul binelui public i al intereselor Bisericii. Sub Anastasie I, zece mii de sihastri s-au ridicat la chemarea lui în ajutorul episcopilor persecutai. Cu prilejul unei vizite a împratului, a înscenat o adevratreprezentaie de mimi pentru a-i arta prin evidena imaginilor coregrafice condiiile triste ale poporului apsat de impozitele grele. La vârsta de nouzeci de ani, a revenit la Constantinopol, a implorat i a obinut de la Iustinian iertare pentru samaritenii care se revoltaser. Toate aceste fapte explicde ce dupmoartea lui, din ziua de 5 decembrie 532, întreaga regiune i toate autorităţile civile i religioase au inut sia parte la înmormântarea lui, i numele su este pstrat cu veneraie în calendarul Bisericii. În secolul al VII-lea, prin grija clugrilor greci, s-au ridicat la Roma o mnstire i o bazilicdedicate sfântului Sava, de la care i-a luat numele i cartierul înconjurtor.

Rugciune
D-ne, te rugm, Doamne, harul, ca, în mijlocul acestei lumi schimbtoare, sne întoarcem cu toatinima spre cele cereti i sne orânduim viaa dupevanghelia ta, aa cum ne-ai învăţat prin exemplul sfântului abate Sava. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent