27 decembrie 2016

28 decembrie: Sfinții Prunci Nevinovați, martiri


Biserica cretinconsidercsunt martiri acei copii nevinovai pe care bnuitorul i sângerosul Irod i-a smuls din braele mamelor, la vârsta cea mai fraged. Frca ei s-i dea seama, au scris cu sângele lor prima pagindin cartea de aur a martirilor cretini i au meritat gloria etern, potrivit promisiunii lui Isus. Cine îi pierde viaa pentru mine o va regsi (Mt 10, 39). Cu gândul la ei, Liturghia repetastzi cuvintele poetului Prudeniu: Cinste vou, flori ale cetei martirilor, care în pragul dimineii ai fost smulse de prigonitorul lui Isus, precum vijelia dezlnuitrupe trandafirii abia îmbobocii. Voi ai fost primele victime, turmfragedadusjertf, i pe acelai altar ai primit i ramura de palmier i coroana.


Uciderea pruncilor nevinovai este istorisitnumai de sfântul Matei, care se adresa, în primul rând, cititorilor evrei i, prin aceasta, inteniona sdemonstreze mesianitatea lui Isus, deoarece în El se împlineau profeiile de demult: Atunci Irod, vzând cmagii i-au btut joc de el, s-a înfuriat i a trimis sfie ucii, în Betleem i în toate inuturile sale, toi copiii de la doi ani în jos, duptimpul precis pe care îl aflase de la magi. 17 Atunci s-a împlinit ceea ce a fost spus prin profetul Ieremia care zice:

Un strigt s-a auzit în Rama.
Plângere i tânguire mare.
Rahela îi plânge copiii
i nu vrea sfie mângâiat,
pentru cnu [mai] sunt (Mt 2, 16-18).
Rahela a fost soia patriarhului Iacob i mama copiilor lui, din care s-au format cele dousprezece triburi ale poporului israelit. Ea este înmormântatîn inutul Bethleemului. Rama a fost un loc tot din apropierea Bethleemului, unde s-au adunat prizonierii destinai deportrii în Babilon.


Srbtoarea Pruncilor Nevinovai este foarte veche. Ea apare în calendarul cartaginez încdin secolul al IV-lea, i dupo sutde ani se aflînsemnatîn Sacramentarium Leonianum. Spre deosebire de caracterul trist ce se ddea mai înainte acestei comemorri, dupreforma calendarului, i se atribuie un caracter srbtoresc, solemn. În Evul Mediu, de ziua Pruncilor Nevinovai, ca un omagiu adus copilriei, în bisericile cu canonici avea loc un ceremonial pitoresc. La slujba din ajun, când se ajungea la cuvintele: I-a dat jos de pe tron pe cei puternici din Magnificat, ministranii i ali copii care slujeau în bisericse îndreptau spre canonici i-i invitau scoboare, apoi luau ei loc, sub conducerea unui copil care prelua cârja pastoral. Toate slujbele din ziua srbtorii, precum i programul de viaţă erau dirijate de copii, pânla oficiul de sear, când, la aceleai cuvinte: I-a dat jos de pe tron pe cei puternici, toi canonicii de o zi coborau, iar episcopul improvizat preda cârja pastoral.

Noul calendar reaeazcomemorarea Pruncilor nevinovai în atmosfera plinde lumină şi sperane a Naterii Domnului, aducându-le pe nevinovatele victime între comites Christi (însoitorii lui Cristos), pentru a înconjura leagnul Copilului Isus cu grupul graios de copii îmbrcai în hainele albe ale nevinovăţiei. Ei sunt avangarda armatei martirilor care vor mrturisi cu sângele propriu dragostea lor pentru Cristos.

Sfântul episcop Quodvultdeus, în a doua predicdespre Crez, se adreseazastfel lui Irod: De ce te temi, Irod, la vestea cs-a nscut Regele? El nu vine ste dea la o parte pe tine, ci s-l învingpe diavol. Dar tu, neînelegând aceasta te tulburi i loveti. Pentru a-l pierde pe unul singur pe care îl caui, devii cumplit de crud prin uciderea atâtor copii... Ei încnu tiu svorbească şi deja îl mrturisesc pe Cristos. Nu sunt în stare s-i mite braele pentru a lupta, dar poartdeja în mâini ramura de palmier a victoriei.

Rugciune

Dumnezeule, care astzi ai fost preamrit de pruncii nevinovai nu prin cuvântul, ci prin moartea lor, d-ne, te rugm, harul, ca faptele noastre sexprime credina pe care o mrturisesc cuvintele noastre. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent