15 decembrie 2016

16 decembrie: Sfânta Adelaida, regină



Sfântul Odilon, stareal renumitei mnstiri din Cluny, conductorul spiritual i biograful Adelaidei, scria: aceastfemeie a fost o minune de har i de frumusee. Ea a cunoscut mrirea i umilirea, bucuria i durerea, dar nu a cunoscut orgoliul i rzbunarea.


Adelaida, fiica lui Rudolf al II-lea, regele Burgundiei, la vârsta de cincisprezece ani, s-a cstorit cu regele Italiei, Lotar al II-lea, i au avut o fiic, Ema, care va ajunge regina Franei. Când Adelaida avea douzeci de ani, soul ei a fost asasinat de ctre un pretendent la tron, Beranger, care a pus stpânire pe regat i i-a oferit tinerei vduve mâna fiului su. Deoarece ea a refuzat categoric aceastpropunere, asasinul soului su a închis-o în castelul de pe malul Lacului Garda, unde a supus-o celor mai umilitoare chinuri, poruncind sfie lovitde ctre paznici cu pumnii i cu picioarele. Adelaida a reuit sscape i s-a refugiat în castelul de la Canossa, proprietate a Bisericii. De aici a fcut apel la regele Germaniei, Otto I, ce coborâse în Italia cu trupele sale pentru a-l pedepsi pe uzurpator. În ziua de Crciun a anului 951, Adelaida s-a recstorit cu Otto I. El a devenit primul împrat al Sfântului Imperiu Roman, primind coroana imperialdin mâinile papei Ioan al XII-lea, în ziua de 2 februarie 962.

În anul 973 Otto I a murit i a urmat la tron fiul su, Otto al II-lea. O parte dintre sfetnici nu vedeau cu ochi buni prezena Adelaidei la curtea imperială şi l-au determinat pe tânrul împrat sia msuri aspre împotriva mamei sale. Simindu-i viaa în primejdie, s-a refugiat în locurile natale, în Burgundia, i a început o viaţă de rugciune i de binefaceri, sub îndrumarea abatelui mnstirii din Cluny. Printre faptele mari svârite de ea se amintete reconstruirea mnstirii Sfântului Martin din Tours, distrusîn urma unui incendiu.

Între timp, fiul su, Otto al II-lea, i-a schimbat atitudinea i, înainte de sfâritul vieii (983), i-a cerut iertare mamei sale i i-a oferit sprijinul su generos. Dupmoartea lui, Adelaida a trimis mnstirii din Tours mai multe daruri preioase, la care a adugat cea mai frumoasmanta imperiala fiului su, neîmbrcatniciodat, cu urmtoarea poruncdatcelui ce le ducea: când vei ajunge la mormântul gloriosului sfânt Martin, sspui: Episcop al lui Dumnezeu, primete aceste umile daruri din partea Adelaidei, servitoarea slujitorilor lui Dumnezeu, fpturpctoasprin firea ei, împrteasprin harul lui Dumnezeu. Primete, de asemenea, i mantaua lui Otto, fiul meu unic. Roag-te pentru el, tu, care ai avut cinstea sîmbraci cu mantaua ta proprie pe Domnul nostru Isus Cristos în persoana unui srac.

Când a simit cse apropie de sfâritul vieii, Adelaida a cerut sfie dusla mnstirea din Seltz, pentru a muri, i a fost aezataproape de mormântul lui Otto cel Mare, cel de-al doilea soal ei. A murit în anul 999 i a fost îngropat, dupdorina ei, în aceastmnstire pe care ea a întemeiat-o în 987 i a încredinat-o ordinului clugresc din Cluny.

Rugciune
Dumnezeule, care ne dai, în fiecare an, bucuria de a o srbtori pe sfânta Adelaida, d-ne, te rugm, putere, sducem o viaţă cu adevrat cretin, dupexemplul ei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent