20 decembrie 2016

21 decembrie Sfântul Petru Canisius, preot și învățător al Bisericii

Sfântul Petru Canisiu, dei s-a nscut la opt sute de ani dupapostolul Germaniei, sfântul Bonifaciu (680-754), i-a meritat titlul de al doilea apostol al Germaniei. El este considerat restauratorul catolicismului în Europa Central, deoarece a readus la sânul Bisericii Catolice o mare parte dintre cei care o prsiserurmând exemplul i învăţătura lui Martin Luther (1483-1546).

Petru Kanijs s-a nscut în anul 1521, la Nimega (Nijmegen), în Olanda. Deoarece tatl su era primarul oraului, a avut posibilitatea surmeze cele mai bune coli ale timpului. S-a specializat în Dreptul Canonic la Louvain i în Dreptul Civil la Köln, pregtindu-se sdevinavocat. Timpul su liber îl petrecea într-o mnstire, i nimeni nu bnuia csub hainele luxoase ale fiului de primar, el purta un ciliciu aspru. Citirea unei cri, scrisde curând de ctre Ignaiu de Loyola, Exerciii Spirituale, a determinat o schimbare radicalîn viaa sa. La Meinz, l-a întâlnit pe Petru Faber, unul dintre primii ucenici ai sfântului Ignaiu de Loyola, i sub conducerea lui a inut timp de o lunde zile reculegerea prescrisde Exerciiile Spirituale. La vârsta de douzeci i trei de ani, a cerut sfie primit în rândul clugrilor iezuii, devenind al optulea membru, dupcei apte fondatori ai Societăţii lui Isus.

I s-a dat posibilitatea scultive studiile preferate i s-i satisfacsetea de erudiie. Activităţii sale din aceastperioadi se datoreazpublicarea operelor sfântului Ciril din Alexandria, ale sfântului Leon cel Mare, ale sfântului Ieronim i ale lui Osio din Cordoba. A fost chemat la Conciliul din Trento ca teolog al episcopului din Augsburg i consilier al papei. Aici s-a remarcat prin cultura sa teologic, prin zelul i activitatea sa, dar i prin spiritul irenic, împciuitor.

Sfântul Ignaiu l-a trimis în Sicilia, unde a întemeiat un renumit colegiu al Societăţii lui Isus. Apoi a predat teologia la Bologna i, în cele din urm, a fost numit superior provincial în Germania. Timp de treizeci de ani nu a încetat spredice, sscrie, sintervinla diferite autorităţi pentru cunoaterea învăţăturii catolice i refacerea vieii spirituale a Bisericii. A întemeiat numeroase colegii la Praga, München, Insbruck, Meinz, Speyer i în alte localităţi. A scris un catehism care, între 1572 i 1581, a fost editat de cincizeci de ori i tradus în noulimbi. Pentru puterea lui de convingere i influena exercitatasupra celor îndeprtai de Biseric, a fost numit Ciocanul ereticilor, dar, de fapt, era fierul dintre ciocan i nicoval, deoarece spre el s-au îndreptat atacuri vehemente din partea protestanilor, dar a avut mult de suferit i din partea unor catolici. În mijlocul furtunii, el a rmas întotdeauna senin, neobosit în munc, a iertat i a uitat.

Papa Pius al V-lea i-a oferit demnitatea de cardinal, dar Petru Canisiu l-a rugat cu lacrimi s-l lase la postul su, pentru a continua smunceasc, sse roage i ssufere. Acesta i-a fost programul de viaţă pânîn ziua de 21 decembrie 1597, când a intrat în odihna binemeritat. A fost declarat sfânt i învăţător al Bisericii de ctre papa Pius al XI-lea, în anul 1925.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai întrit pe sfântul preot Petru Canisiu ca sapere credina catolicprin virtutea i învăţătura sa, druiete-le, prin mijlocirea lui, celor care cautadevrul, bucuria de a te gsi, iar celor care cred, statornicia în credinţă. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent