06 decembrie 2016

7 decembrie: Sfântul Ambroziu, episcop și învățător al Bisericii



Ambroziu era fiul prefectului Galiei. S-a nscut în oraul Treviri, astzi Trier, în Germania, în jurul anului 340. A fcut studii literare i juridice i a început scerceteze învăţătura cretin, deoarece, conform obiceiului de atunci, nu a fost botezat în copilrie. Sora lui, Marcelina, dupprimirea botezului, a îmbrcat vlul fecioarelor consacrate lui Dumnezeu, în anul 353, pe când Ambroziu avea treisprezece ani. Acesta, dupterminarea studiilor, a practicat câiva ani avocatura i, la vârsta de 34 de ani, a ajuns guvernator al provinciilor Emilia i Liguria, din nordul Italiei, cu sediul la Milano.


În primvara anului 374, a murit episcopul de Milano i cretinii s-au adunat saleagun succesor, dar discuiile între arieni i catolici au ajuns la adevrate certuri care au fcut necesarintervenia guvernatorului. Ambroziu a luat cuvântul i, într-un discurs înflcrat, a potolit spiritele, restabilind ordinea. În tcerea care a urmat, deodats-a auzit un glas de copil: Ambrosius episcopus! Cuvântul a fost reluat de întreaga mulime i, cu toatîmpotrivirea lui Ambroziu, s-a cerut ratificarea din partea episcopilor apropiai i a împratului, care au czut de acord asupra acestei alegeri. La 24 noiembrie, Ambroziu a fost botezat, apoi a fost sfinit episcop i, la 7 decembrie 374, a fost consacrat episcop i înscunat episcop de Milano.

Pentru a-i completa cultura teologic, a studiat intens operele lui Origene, pe sfinii prini greci i îndeosebi Sfânta Scriptur, pe care a învăţat-o aproape pe de rost. Ambroziu a fost un foarte bun pstor sufletesc i un administrator neîntrecut al Bisericii sale. A câtigat încrederea tinerilor împrai Graian i Valentinian al II-lea, precum i a nemilosului Teodosie I, care preferau slocuiascla Milano. El le era printe spiritual i nu a ezitat s-l opreascpe Teodosie I sintre în bisericdupmasacrul de pedepsire a populaiei din Tesalonic, pâncând nu a fcut pocinţă public. Prin inteligena sa, prin buntatea i manierele sale foarte delicate, prin darul de orator i geniul su politic, Ambroziu a fost omul trimis de Providenţă în acel timp de formare a Bisericii ca instituie publicde sine stttoare.

Activitatea zilnica lui Ambroziu era îndreptat, în primul rând, spre buna pstorire a comunităţii sale. Pentru poporul su, el pregtea sptmânal una sau douomilii, compunea cântri i poezii, se îngrijea de asistena celor sraci i lipsii, nu crua nimic pentru a da strlucire lcaurilor sfinte i cultului divin. Sfântul Augustin, asculttor nelipsit al predicilor sale, mrturisete în Confessiones celocvena episcopului de Milano era cuceritoare i tonul acestui apostol al prieteniei era de neuitat.

Crile publicate de el i ajunse pânla noi nu sunt decât transcrieri grbite i rezumate ale discursurilor sale. Celebrele sale Comentarii exegetice au fost mai întâi predicate în faa comunităţii din Milano i apoi adunate în volume. Se simte tonul familiar al pstorului care se adreseazcu simplitate turmei sale. Se aud btile inimii unui mare episcop care reuete smite inimile asculttorilor cu argumente impresionante. Ca unui bun pstor, îi place saudpoporul cum cânt. A compus mai multe imnuri, dintre care câteva se pstrează şi astzi, cum sunt imnurile Aeterne rerum Conditor i Veni redemptor omnium. El a introdus în Occident cântarea alternativa psalmilor. De la sfântul Ambroziu au rmas scrieri dogmatice, scripturistice, tratate de moral, de ascetism i 91 de scrisori. A rmas, de asemenea, i o scriere ce nu are legturdirectcu predicarea evangheliei: De oficiis ministrorum, un titlu pe care l-a folosit i Cicero. Reconsiderând toate ideile expuse de scriitorul roman, Ambroziu demonstreazcreligia cretinpoate asimila, fra fi în primejdie saltereze mesajul su, toate valorile naturale pe care lumea pgân, îndeosebi cea roman, a tiut sle exprime.

Dupdouzeci i trei de ani de pstorire, la vârsta de numai cincizeci i apte de ani, Ambroziu se stinge în ziua de 4 aprilie 397, dar cuvântul su aprins luminează şi astzi, fiind unul dintre marii Sfini Prini ai Bisericii.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai fcut pe sfântul episcop Ambroziu învăţător al credinei catolice i exemplu de trie apostolic, te rugm, trezete în Bisericpstori dupinima ta, care sconducpoporul tu cu trie i cu înelepciune. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent