01 decembrie 2016

1 decembrie: Fericitul Charles de Foucauld, preot

Charles de Foucauld s-a nscut la 15 septembrie 1858 la Strasbourg. La vârsta de ase ani a rmas orfan. Mergând la o coalmilitarajunge ofier în armata francez. Deoarece nu ducea o viață prea ordonat, a fost dat afardin armat, motivându-se prin indisciplinîn formagravatcu o conduitrea. Atunci începu scltoreasc, explorând o zonnecunoscuta Marocului, fapt ce i- a adus meritul unei medalii de aur a Societății de Geografie din Paris. Se întoarse în arindignat de credina intoleranta anumitor musulmani cunoscui în Africa.

Se apropie din nou de cretinism i se converti în mod radical, acceptând sse apropie pentru întâia oarde sacramentul spovezii. Hotrât astfel striascdoar pentru Dumnezeu, intrmai întâi în mnstirea clugrilor trapiti, dar iei dupcâiva ani pentru a se îndrepta spre ara Sfântpentru a tri acolo ca Isus, în srcie i în mod ascuns. A fost hirotonit preot în 1901. La 28 octombrie a aceluiai an s-a stabilit la Bénis-Abbès, teritoriu de la grania algero-marocan. A ales ca îmbrcminte o tunicalb, deasupra având cusuto inimroie de stof, deasupra creia se afla o cruce.

Cretinilor, musulmanilor, evreilor i celor care aveau alte credine, care treceau pe la oaza sa, el se prezenta ca fiind fratele universal, oferind tuturor ospitalitate. Mai apoi intrmai adânc spre inima deertului, ajungând în satul tuareg numit Tamanrasset. Aici a petrecut 13 ani în rugciune (creia îi oferea 11 ore din zi) i compunând un enorm dicionar de limbfrancez– tuareg(folosit pânîn ziua de astzi).


În seara primei zile din decembrie 1916, locuina sa care era mereu deschisoricui, a fost prdatde hoi. Trupul su a fost gsit lângostensoriu care coninea ostia, ca pentru un ultim act de adoraie. A fost beatificat la 13 noiembrie 2005 sub pontificatul lui Benedict al XVI-lea.

Rugciune (Fericitul Charles de Foucauld)
Tat, mabandonez ie, fdin mine ceea ce îi place. Orice vei face din mine, eu îi mulumesc. Sunt gata de orice, accept totul pentru ca astfel voina ta sse împlineascîn mine, i în toate creaturile tale: nu doresc nimic altceva Dumnezeule. Îi încredinez sufletul meu în mâinile tale, i-l încredinez, Dumnezeul meu, cu toatdragostea inimii mele, pentru cte iubesc. Aceasta este pentru mine o exigență a iubiri, smdruiesc ie, smîncredinez în mâinile tale, frlimit, cu încredere nemrginit: pentru cTu eti Tatl tuturor de pe pmânt.
Vie Împrăția ta pe tot pmântul, vie Împrăția ta în toate sufletele... Toi oamenii sfie disponibili slujirii tale, harul tu sdomneascîn toate sufletele. Doar tu sacionezi în toate sufletele i toi oamenii snu triascdecât prin tine i pentru tine, abandonai în tine... Frîndoialaceasta este cea mai mare fericire a tuturor oamenilor: acesta este cel mai de dorit pentru aproapele i pentru mine. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent