29 noiembrie 2016

30 noiembrie: Sfântul Andrei, apostol

Sfântul Andrei, fratele lui Simon Petru, a fost primul chemat dintre apostoli. De aceea, grecii îi acordsupranumele de protocletul. De asemenea, el este acela care a mijlocit întâlnirea dintre fratele su i Mesia (In 1,41), precum i întâlnirea unui grup de strini cu Isus (In 12,22), motiv pentru care unii sfini prini îl mai numesc i mijlocitorul.

Locuia pe malul Lacului Genezaret. Era pescar alturide tatl su, Iona i de fratele su Simon. Când a auzit despre profetul Ioan Boteztorul care cerea tuturor sse converteascla Dumnezeu, i-a lsat pe ai si, dornic safle dacnu cumva au început sse împlineascspusele profeilor. Aici l-a întâlnit pe Ioan, fiul lui Zebedeu, un alt pescar, mai tânr decât el, necstorit, i amândoi i-au propus srmânmai multvreme aproape de profetul tânr i înflcrat.

Spre uimirea lor, Ioan Boteztorul, într-una din zile, le-a atras atenia asupra unui strin ce se apropia de dânii, spunându-le: IatMielul lui Dumnezeu, iat-l pe Acela care ia asupra sa pcatele lumii! (In 1,36). Mânai de un îndemn tainic, cei doi prieteni au pornit pe urmele strinului i l-au rugat sle arate locuina lui, ca să ştie unde-l pot afla când vor dori s-l mai vad, dar Isus i-a reinut la dânsul toatdup-amiaza, stând de vorbpânseara târziu. Le-a rspltit astfel dorina lor fierbinte de a înelege semnele timpului. Andrei i Ioan s-au ataat cu toatinima de Isus. Au îneles cEl este cel vestit de Crile Sfinte i au început sîmprtăşeascbucuria lor celor cu care se întâlneau. Primul pe care l-a întâlnit Andrei a fost fratele su, Simon, i are meritul de a-l fi convins cîntr-adevr Mesia se aflîntre oameni.

Andrei i Petru s-au întors la activitatea lor de pescari, la familiile i viaa lor obinuit. Isus însui, dupîntemniarea i decapitarea lui Ioan Boteztorul, a prsit Nazaretul i a venit în oraul Cafarnaum, probabil împreuncu Sfânta FecioarMaria, având ocazia sse întâlnească şi sdiscute de mai multe ori cu prietenii si de pe malul Iordanului, pe care, în cele din urm, i-a chemat si se alture: Venii dupmine i vvoi face pescari de oameni (Mt 4,19). Andrei i Simon au pornit cu dragoste i încredere pe drumul care îi va duce prin multe ţări strine, srspândeascoamenilor Vestea cea Bun. Despre Sfântul Andrei se mai vorbete de doua ori în Noul Testament, i, atunci când se dau numele apostolilor lui Isus, el este amintit întotdeauna dupfratele su, Simon, devenit Petru.

Dupînlarea la cer a Domnului, numele su nu mai este amintit în Noul Testament, dar tradiia i multe scrieri apocrife ne dau unele indicaii. Dupcum afirmistoricul Eusebiu (263-339), sfântul Andrei i-a desfăşurat activitatea apostolicîn inuturile din jurul Mrii Negre i a sfârit viaa în Grecia, la Patras, unde a fost rstignit pe o cruce în formde X. Rmăşiele sale pmânteti s-au pstrat cu veneraie la Patras, apoi au fost transportate la Constantinopol, de unde au fost aduse la Amalfi, în Italia. În anul 1462, corpul sfântului Andrei a fost adus la Roma. Papa Paul al VI-lea, în spiritul ecumenic promovat de Conciliul Vatican II, a dispus ca preioasa relicvsfie predatBisericii din Rsrit, având în vedere csfântul Andrei este patronul oraului Constantinopol i al Patriarhatului Ecumenic.

Rugciune
Rugm cu umilinţă, Doamne, maiestatea ta în srbtoarea sfântului apostol Andrei. El, care a fost vestitor al evangheliei i pstor al Bisericii tale, sne fie puternic mijlocitor în ceruri. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent