Translate

21 noiembrie 2016

22 noiembrie: Sfânta Cecilia, fecioară martiră


Sfânta Cecilia este o tânrfecioară şi martirdin primele veacuri ale cretintăţii. Numele ei este pomenit zilnic în rugciunea liturgicroman, împreuncu ale tinerelor martire Agata, Lucia, Agneza i Anastasia. Numeroase coruri, orchestre, formaiuni muzicale de orice categorie sunt puse sub patronajul ei, fiind consideratpatroana muzicii sacre i a tuturor cântreilor. Sfintei Cecilia îi este dedicatuna dintre bazilicile vechi ale Romei, Santa Cecilia in Trastevere, bazilicridicatîn veacul al V-lea, pe ruinele palatului nobilei familii romane a Ceciliilor. Cu toate aceste expresii de veneraie, documentele scrise referitoare la viaa i moartea tinerei martire cuprind unele confuzii, astfel încât, pe baza lor, nu se pot stabili cu precizie datele biografice. Este sigur faptul c, în jurul anului 230, sub împratul Alexandru Sever (222-235), a fost martirizato tânrromandin familia ilustra Ceciliilor. În anul 821, s-a descoperit în catacombele Sfântul Calist o criptconinând corpul unei tinere cu numele Cecilia i o mare parte dintr-un vemânt esut cu fire de aur. Poziia osemintelor arta ciniial corpul a fost aezat pe partea dreapt, cu mâinile în jos, pe lângcorp, având întinse trei degete de la mâna dreaptă şi arttorul de la mâna sting. Capul era întors cu faa spre spate, semn crespectiva persoanfusese decapitat. Relicvele au fost lsate în poziia lor, aezate într-o raclde chiparos i transportate în Bazilica Santa Cecilia in Trastevere.

Passio Sanctae Cecilia ne aratcCecilia era o tânrpatricianromanfoarte cultivat, dintr-o familie ai crei strmoi ilutri intraserîn istoria Romei. Luând cunotinţă de credina cretin, a cerut sfie botezat, i atât de mult s-a îndrgostit de Cristos, încât a fcut un vot de feciorie pentru toatviaa. Deseori se ducea la catacombele din Via Appia, pentru a lua parte la slujba celebratde papa Urban. Pe drum, în calea ei veneau o mulime de sraci care îi cunoteau generozitatea. Deoarece prinii, potrivit obiceiului de atunci, au logodit-o cu nobilul Valerian, în noaptea nunii, pe când instrumentele muzicale rsunau în cântrile vesele ale petrecerii, inima Ceciliei înla imnuri de laudă şi rugciuni ctre atotputernicul. Plinde încredere în ajutorul ceresc, s-a retras cu Valerian în camera lor i i-a spus: o, prea dulce i prea iubitor tânr! Am o tainmare, pe care i-o voi descoperi dac-mi juri co vei pstra cu fidelitate. Valerian i-a dat cuvântul. Atunci, mireasa lui iubiti-a vorbit despre Cristos i despre legmântul pe care l-a fcut, îndemnându-l sprimească şi el învăţăturile i promisiunile Mirelui Ceresc. Valerian, micat i transformat de puterea harului divin, a îmbrăţiat cu bucurie idealul propus de Cecilia, ceru sfie botezat, devenind un înflcrat apostol al credinei printre tinerii romani. Mai întâi l-a urmat fratele su, Tiburiu. La vestea numeroaselor convertiri, prefectul Almachius, rmas autoritate supremîn ora, deoarece împratul era plecat, i-a chemat înaintea sa pe cei doi frai, crora, dupmulte ameninţări, le-a spus: Aadar, toatlumea este în greeal, numai tu i cu fratele tu îl cunoatei pe adevratul Dumnezeu. Valerian îi rspunse: să ştii cîn Imperiu sunt nenumrai cretini. Tu zici csunt puini, dar voi suntei ca nite corbii sfrâmate, ce vor fi aruncate la mal i arse în foc. Când prefectul a poruncit sfie biciuit, el a exclamat: iatceasul pe care l-am ateptat cu nerbdare! Iatclipa care pentru mine este mai dulce decât petrecerile lumii!

Dupce Valerian i Tiburiu au fost decapitai, Cecilia a fost adusde ctre Almachius în faa tribunalului, încercând so abatde la credinţă prin promisiuni i ameninţări. Tânra patriciana rmas hotrâtîn credina ei, astfel cun clu a primit misiunea de a o ucide. Acesta, impresionat de nobleea i buntatea tinerei Cecilia, a lovit de trei ori cu sabia, maximum cât permitea legea, frca totui so omoare definitiv. Cretinii au gsit-o însângerat. Ca o mrturie de credinţă, ea a întins trei degete de la mâna dreaptă şi arttorul de la mâna stâng, exprimând astfel credina în Sfânta Treime, un singur Dumnezeu în trei persoane.

Passio Sanctae Ceciliae cuprinde urmtorul pasaj: În timp ce instrumentele muzicale intonau cântecele de nunt, Cecilia cânta în inima ei un imn de iubire lui Isus, adevratul ei mire. O traducere greita acestui pasaj a luat forma: Cu instrumente muzicale, Cecilia cânta un imn de iubire... Astfel, sfânta Cecilia a devenit patroana cântreilor. Greeala este doar de form, deoarece, în realitate, prin viaa i moartea ei, Cecilia a fcut srsune în lume o sublimcântare a inimii curate.

Rugciune
Dumnezeule, care an de an ne îmbucuri cu srbtoarea sfintei Cecilia, f, te rugm, ca cele ce ne-au fost transmise cu pietate despre slujitoarea ta, sfie pentru noi exemple de urmat i svesteascîn slujitorii ti lucrrile minunate ale lui Cristos, Fiul tu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent