22 noiembrie 2016

23 noiembrie: Sfântul Clement I, papă martir

Sfântul Irineu (Smirna, 130 – Lion, 202), în cartea sa, Adversus Haereses (III, 3), afirmc, dupcercetrile fcute de el la Roma i printre cretinii cei mai în vârst, al treilea urmaal sfântului Petru la conducerea bisericii din Roma a fost sfântul Clement. Despre el spune: i-a cunoscut pe apostoli, a stat de vorbcu dânii îi rsuna încîn urechi glasul predicilor lor i avea sub ochi toate îndrumrile transmise de ei. Tot sfântul Irineu ne spune cautorul scrisorii trimise de comunitatea din Roma ctre cea din Corint, scrisoare de o mare importanţă, venerată şi citită şi în alte biserici, este, de fapt, sfântul Clement. Lui i s-au atribuit ulterior i alte scrieri, printre care un tratat despre virginitate i un adevrat roman autobiografic, dar acestea s-au dovedit apocrife, fiind scrise mult mai târziu. Se pare cera un sclav eliberat sau fiul unui sclav eliberat. În mod sigur, avea o formaie culturaldeosebită şi calităţi de bun pstor.

Scrisoarea ctre Corinteni a fost adresatîn anul 96 credincioilor din oraul Corint, în rândul crora apruserneînelegeri foarte grave. Sfântul Clement scrie ca un pstor contient de autoritatea i datoria ce o are de a se îngriji de pacea Bisericii în lumea întreag. Aceastscrisoare este numitEpifania primatului roman, întrucât este primul document papal cunoscut, prototip al tuturor scrisorilor enciclice ce vor fi trimise de-a lungul veacurilor, în care se manifestautoritatea urmaului sfântului Petru, episcopul Romei, asupra altor biserici de origine apostolic. Scrisoarea este trimisîntre anii 93 i 97, în timp ce mai era în viaţă sfântul apostol Ioan, i este adresatunui grup de credincioi care nu recunoteau autoritatea legitima preoilor lor. Papa Clement le spune printete: Ne vei face o mare bucurie dac, inând seamde îndrumrile pe care vi le-am dat prin harul Duhului Sfânt, vei îndeprta de la voi patima neîngduita invidiei. Aceastscrisoare este unicul act important care ne-a rmas de la sfântul Clement.

Despre viaa celui de al treilea urmaal sfântului Petru, pietatea credincioilor a esut o istorisire ce cuprinde multe elemente simbolice. Astfel, se spune că şi-a atras rzbunarea împratului Nerva, deoarece a convertit-o la cretinism pe soia unui mare funcionar, Teodora. Împratul l-a acuzat de vrjitorie i seducere i l-a condamnat la exil într-o insulsecetoas. Aici a fost pus scare cu spatele burdufurile cu ap, dar el, rugându-se lui Dumnezeu, a lovit cu târncopul în pmântul pietros i, deodat, a aprut un izvor puternic, cristalin. În loc srecunoascsfinenia lui Clement i binele pe care l-a fcut în folosul tuturor, comandantul grzii a vzut în cele întâmplate o noudovadcare în faţă un vrjitor. I-au legat o ancorde gât i l-au aruncat în mare. Spre uimirea tuturor, marea s-a retras i cretinii au luat trupul veneratului pstor i l-au înmormântat cu cinste.

Rugciune (Sfântul Clement)
Dumnezeule a toatfptura, care singur aduci viaa i moartea, care cobori îngâmfarea celor încrezui i zdrniceti uneltirile pgânilor, vino în ajutorul nostru, o, Stpâne Sfânt! Potolete foamea celui flmând i elibereaz-i pe aceia dintre noi care au ajuns în temniţă. Dumnezeule bun i îndurtor, uitpcatele noastre, rutăţile noastre, cderile noastre, nu lua în seamgreelile slujitorilor i slujitoarelor tale. Druiete-ne bunînelegere i pace, nouă şi tuturor locuitorilor pmântului. Împraii i toi cei care ne conduc pe acest pmânt, de la Tine îi au puterea: druiete- le sntate, pace, armonie, stabilitate. Îndreaptgândurile lor pe calea binelui. Singur Tu poi face toate acestea. Tu poi sne împari daruri i mai mari. Aceasta o mrturisim cu trie prin marele preot i îndrumtor al sufletelor noastre, Isus Cristos, prin care i se aduce ie toatslava i mrirea, acum i în toi vecii vecilor. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent