11 noiembrie 2016

12 noiembrie: Sfântul Cristian, martir

Sfântul Cristian a fcut parte dintr-o misiune de clugri camaldulezi, chemai de regele Boleslau sparticipe la activitatea de încretinare a Poloniei. Misiunea era formatdin doi italieni, Benedict i Ioan, i doi polonezi, Isac i Matei. Cristian era un polonez primit între ei i însrcinat spregteascmâncarea. Toi locuiau într-un schit, nu departe de Gniezno, pe malul Râului Warta.

Într-o noapte, o bandde tâlhari a atacat schitul i i-a masacrat pe cei doi clugri italieni i pe cei doi polonezi. Buctarul Cristian s-a aprat cu un baston, dar a fost rpus i el. Aflând despre cele întâmplate, episcopul de Poznan a venit acolo i a dispus ca trupurile celor patru clugri camaldulezi sfie înmormântate în biseric, iar al lui Cristian, în interiorul schitului. S-a considerat csfinenia sa a fost mai puin eroicdecât a tovarăşilor si, deoarece a încercat sse apere. Asasinii au fost prini i condamnai la moarte, dar regele Boleslau a comutat sentina, hotrând sfie pui în lanuri, legai de mormintele victimelor i lsai acolo pânce vor muri. Dar, printr-o minune, victimele au dovedit ci-au iertat: lanurile s-au rupt de la sine i au czut. Tâlharii, recunoscându-i vina i cerând în public iertare, au fost primii în mnstire ca servitori. Schitul de pe Warta a devenit un loc de pelerinaj renumit i cei cinci frai camaldulezi sunt srbtorii ca sfini în ziua de 12 noiembrie, în toatPolonia.

Noul Testament afirmc, în jurul anului 43, în oraul Antiohia, cei care îmbrăţiau i urmau învăţătura lui Isus Cristos au început sfie numii cretini, în latinete, christiani, dupnumele Învăţătorului lor. Mai târziu, Christianus a început sfie folosit i ca nume de persoan, cu acelai îneles. Numele Cristos este de origine greacă şi traduce cuvântul ebraic Mesia, cuvânt ce înseamnUnsul Domnului. Sensul amintete de faptul cpersoanele alese de Dumnezeu sfie regi, preoi sau profei erau consacrate prin ungerea cu untdelemnul sfinit. Deoarece Fiul lui Dumnezeu devenit Om a realizat în gradul cel mai înalt atribuiile de Preot, Profet, Rege, numele de Mesia, Cristos, Christus a rmas ca al doilea nume al lui Isus, fiul Mariei din Nazaret.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, tu i-ai dat sfântului martir Cristian harul, slupte pânla moarte pentru dreptate. F-ne, prin mijlocirea lui, srbdm orice suferinţă din iubire faţă de tine i sne îndreptm cu toate puterile spre tine, viaa cea adevrat. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent