12 noiembrie 2016

13 noiembrie: Sfântul Stanislau Kostka, călugăr

Stanislau provenea dintr-o nobilfamilie polonez. S-a nscut în anul 1550 i a primit o educaie îngrijitdin partea mamei, care i-a transmis o devoiune adâncfaţă de Preacurata FecioarMaria. Când oaspeii castelului, înclzii de butură şi antrenai în petrecere, începeau suite cprintre dânii se află şi copii, Stanislau se retrgea în camera lui i întreinea conversaii copilreti cu Maica Domnului din icoana de pe perete. De altfel, era foarte vioi, îi plcea sclreasc, se antrena în jocuri cu fratele i veriorii si, dar devenea serios, chiar sever, dacîi auzea vorbind necuviincios. La vârsta de 13 ani, a fost trimis împreuncu fratele su, Paul, i cu un preceptor la Viena, ca s-i completeze studiile în colegiul condus de clugrii iezuii.

Tocmai în acea perioad, împratul Austriei a luat o serie de msuri împotriva Societăţii lui Isus, interzicându-le smai primeascîn internatul lor elevi venii din alte ţări. Acetia au trebuit s-i caute locuinţă cu chirie. Stanislau a fost plasat la o familie de religie protestant. Din cauza eforturilor cerute de programul colar, precum i a vieii aspre pe care i-a impus-o, tânrul Stanislau s-a îmbolnvit grav, ajungând chiar în pragul morii. A cerut si se aducun preot, dar gazda nu a permis s-i calce pragul nici un preot catolic. Nu peste mult timp, spre mirarea tuturor, s-a însntoit i a povestit cu nedescrisemoie cum doi îngeri au venit i i-au dat Sfânta Împrtăşanie, iar Preacurata FecioarMaria i-a redat sntatea i l-a îndemnat sse alture Fiului Su. El a îneles aceste cuvinte ca o indicaie de a cere admiterea în Societatea lui Isus, lucru la care se gândea de multvreme.

tia ctatl su nu ar putea fi de acord cu o astfel de hotrâre. La plecarea din Polonia, îi spusese cîn cazul în care va cere sdeviniezuit va intervene la rege pentru ca acetia sfie alungai din Polonia. Netiind ce sfac, se deghizeazîn ţăran i, pe ascuns, fuge la Dillingen, unde se afla superiorul iezuiilor, Petru Canisiu. Dupo sptmânde drum greu, sleit de puteri, ajunge la Dillingen. Petru Canisiu îl înelege i îl ajutsse refac, apoi îl trimite la Roma, pentru a face noviciatul. Ajuns aici, se druiete cu toate puterile studiului filosofiei în Colegiul Roman i vieii clugreti. Suferinele morale i fizice suportate la Viena, oboseala drumului i clima umed, clduroas, a Romei au fcut ca necruţătoarea tuberculoz, pe atunci incurabil, s-l aducpe marginea mormântului. Era perfect contient de situaia în care se afla i, plin de bucurie, spunea tuturor cMaica Domnului i-a promis s-l ia la una dintre srbtorile ei. i aa a fost. În ziua de 15 august 1568, srbtoarea Adormirii Macii Domnului, Stanislau Kostka i-a luat zborul spre împrăţia luminoasa Maicii sale. Papa Benedict al XIII-lea (1724-1730) l-a declarat sfânt în ziua de 13 noiembrie, zi ce a rmas dedicatcomemorrii sfântului Stanislau Kostka.

Rugciune
Dumnezeule, prin darul tu, sfântul Stanislau a struit în urmarea lui Cristos cel srac i smerit. Te rugm, druiete-ne, prin mijlocirea lui, harul, ca, înaintând cu fidelitate în chemarea noastr, sputem ajunge la acea desvârire pe care ne-ai artat-o în Fiul tu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent