07 noiembrie 2016

8 noiembrie: Fericitul Ioan Duns Scotus, preot

Scoia este patria franciscanului Ioan Duns, supranumit Scotus (de la Scoia). S-a nscut pe la sfâritul anului 1265 i începutul anului 1266. A studiat la coala franciscanilor de la Haddington. A fost primit în Ordin la doar 15 ani. A fost hirotonit preot la 17 martie 1291.

Datoritcalitățillor sale intelectuale i spirituale a fost trimis de ctre superiori si continue studiile la celebra Universitate de la Paris. aici a avut parte de consecinele conflictului dintre regele Franei, Filip cel Frumos, i papa Bonifaciu al VIII-lea. Ioan Duns Scotus, fidel Regulii lui Francisc de Assisi, care cere reverență și ascultare Domnului Pap, la 25 iunie 1303, ia drumul exilului, demonstrând multcredință și curaj. Dupce apele s-au calmat reuete sîi fie recunoscut titlul de magister regens care îi ddea posibilitatea spredea la orice universitate.

A fost profesor la Universităţile din Cambridge, Oxford, Paris i Köln. Ca adevrat fiu al Srcuului din Assisi, a cercetat cu iscusinţă Revelaia divin, scriind multe opere filosofice i teologice. A vestit cu râvnmisterul Cuvântului întrupat i a fost un înflcrat susintor al Neprih- nitei Zmisliri a Fecioarei Maria i a autorităţii Pontifului roman.

A murit la Köln, în plinactivitate didactic, la 8 noiembrie 1308. Faima de sfinenie de care a fost înconjurat în viaţă marele teolog pentru excelentele virtui cretine i-a dobândit foarte repede veneraia credincioilor. Cultul su a fost confirmat de papa Ioan Paul al II-lea la 6 iulie 1991.

Rugciune
Dumnezeule, izvorul oricrei înelepciuni, care în fericitul Ioan Duns Scotus, preot, ne-ai dat un învățător de viață și gândire: fca, luminai de exemplul su i hrnii de învățătura sa, saderm cu fidelitate la Cristos. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent