08 noiembrie 2016

9 noiembrie: Sfințirea Bazilicii din Lateran

La procesul sfântului Iustin filosoful i al însoitorilor si, prefectul Rusticus a întrebat: Unde vadunai voi? Iustin a rspuns: Fiecare unde poate i unde prefer. Tu crezi cnoi ne adunm într-un singur loc, dar nu este aa, deoarece Dumnezeul cretinilor, care este nevzut, nu este prezent doar într-un anumit loc, ci El umple cu prezena sa cerul i pmântul i credincioii si îi aduc laudă şi preamrire în orice loc (Actele martiriului S. Iustin i al însoitorilor si). În rspunsul su rspicat, marele apologet, sfântul Iustin, repeta în faa judectorului ceea ce Isus îi spusese femeii samaritene: Femeie, crede-mca venit ceasul când nu îl vei adora pe Tatl nici pe muntele acesta, nici la Ierusalim. Voi adorai ceea ce nu cunoatei. Noi adorm ceea ce cunoatem, pentru cmântuirea vine de la iudei. Însvine ceasul – i acum este – când adevraii adoratori îl vor adora pe Tatl în duh i adevr, cci i Tatl astfel de adoratori îi caut. Dumnezeu este duh i cei care îl ador, în duh i adevr trebuie s-l adore (In 4,21-24).

Srbtoarea de astzi, sfinirea Bazilicii Preasfântului Mântuitor sau a sfântului Ioan din Lateran, nu contrazice mrturia sfântului Iustin sau cuvântul lui Cristos. Respectând porunca i datoria de a face rugciune întotdeauna i pretutindeni, încdin timpul apostolilor, cretinii au ales anumite locuri în care sse întâlneascpentru a se ruga împreun, pentru a proclama i asculta Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a participa la taina morii i învierii lui Cristos, împlinind testamentul lsat de El: Luai i mâncai din aceasta toi. Luai i bei toi. Facei aceasta în amintirea mea.

La început aceste reuniuni se ineau în case particulare i pentru motivul cBiserica nu era recunoscut, dar cretinii au cutat sobinrecunoaterea dreptului de a avea lcauri de închinare. Astfel, se amintete un fapt petrecut la începutul secolului al III-lea: când împratul Alexandru Sever ddreptate comunităţii cretine într-un proces împotriva cârciumarilor care se opuneau la transformarea unui local în lcade cult.

Bazilica Laterana fost ridicatde ctre papa Melchiade (311-314) pe terenul donat în acest scop de împratul Constantin, alturi de Palatul Lateran, care a fost reedinţă imperială şi a devenit locuina suveranului pontif. În acest palat s-au inut cinci concilii ecumenice, în anii 1123, 1139, 1179, 1215, 1512. Bazilica Lateraneste consideratmama i capul tuturor bisericilor din oraul Roma i din lumea întreag(omnium ecclesiarum Urbis et Orbis mater et caput). Srbtoarea sfinirii acestei biserici a fost mai întâi o srbtoare a oraului Roma, dar nu peste mult timp, a fost extinsla toate bisericile de rit roman, ca semn al iubirii i al unirii cu Catedrala lui Petru, care, dupcum scria sfântul Ignaiu din Antiohia (107), universo caritatis coetui praesidet (care se aflîn fruntea adunrii universale a carităţii), adica întregii cretintăţi. Sfântul Cezar de Arles se adresa credincioilor si, spunându-le: Cristos ne-a ajutat, frailor preaiubii, scinstim astzi cu nespusbucurie ziua de natere a acestei biserici, dar nu uitai cnoi trebuie sfim templul adevrat i viu al lui Dumnezeu (Sermo 229).


Rugăciune

Dumnezeule, care, din pietre vii i alese, pregteti lcavenic maiestăţii tale, înmulete în Biserica ta, roadele Duhului Sfânt pe care i l-ai druit, pentru ca toi credincioii screascnecontenit în har, pâncând poporul tu va ajunge la plintatea Ierusalimului ceresc. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent