03 noiembrie 2016

4 noiembrie: Sfântul Carol Borromeu, episcop


Pe malul lacului Maggiore care se aflla poalele munilor Alpi, în localitatea Arona, la 2 octombrie 1538 se năștea Carol Borromeu. Tatl su era contele Gilbert Borromeu, iar mama sa, Margareta de Medicis. Conform obiceiului de atunci, Carol, la vârsta de 12 ani, a fost ales abate onorific al mnstirii Sfântul Graian, aflatpe domeniile familiei printeti. Cu multdurere, a observat cum chiar clugrii îl ironizau pe tatl su, care duminicde duminic, participa la Sfânta Liturghie în mijlocul stenilor din Arona, i primea cu evlavie Sfânta Împrtăşanie. În semn de protest, a hotrât snu se atingde nici un ban din veniturile mnstirii, dezamgindu-i pe clugrii care se gândiserc, prin darurile oferite, îl vor atrage de partea lor.


Pentru desvârirea formaiei sale, prinii l-au trimis în apropiatul orauniversitar Pavia. Când veriorii lui l-au invitat scunoascdistraciile i pe prietenele lor, el i-a repezit, spunându-le cnu are timp i energie de risipit. În vacane lua coasa ori secera i se amesteca printre lucrtorii de pe câmp. La moartea tatlui su, în 1558, întreaga familie a hotrât s-i încredineze lui treburile gospodreti, dar el a refuzat, declarând cdorete srmânîn slujba Bisericii.


Între timp, fratele mamei sale, cardinalul Angelo Medici, a fost ales pap, sub numele de Pius al IV-lea. Imediat, cunoscând calităţile i pregtirea nepotului su, l-a chemat la Roma i, cu toate cnu avea decât 21 de ani, i-a încredinat oficiul de Protonotar i Cancelar al Bisericii, funcie corespunztoare în zilele noastre Secretariatului de Stat. Nobilimea roman, care hotrâse pânatunci politica papal, s-a vzut în faa unui om hotrât, incoruptibil, cu eminente calităţi culturale i diplomatice. Ca recompenspentru marile servicii aduse, papa l-a numit cardinal i arhiepiscop de Milano, cu toate cnu era nici mcar preot cci pe atunci, astfel de titluri erau acordate i unor laici merituoi, care-i exercitau atribuiile prin episcopi consacrai, alei i controlai de ei.

Datoritatitudinii i activităţii lui, Roma a devenit din nou oraul Sfânt al cretintăţii, curtea papala început simpunrespect pelerinilor, viaa religioasa mulimilor i-a recptat vigoarea i elanul. Pentru aceasta, urmaul lui Pius al IV-lea a fost adânc întristat când Carol i-a dat demisia din funcia de cancelar i a rugat sfie lsat splece la Milano.

Arhiepiscopia de Milano, date fiind conflictele politice, nu mai vzuse un episcop de multvreme. Prezena lui era necesar. Carol Borromeu a început opera de refacere chiar din propria locuinţă. Palatul Arhiepiscopal a fost transformat într-un fel de mnstire sracă şi tcut, unde întâietatea era acordatcredincioilor de rând, sracilor i orfanilor. Pentru refacerea vieii preoeti, a întemeiat mai multe seminarii, pe care le supraveghea personal. Aproape în fiecare an, îi aduna pe toi episcopii i preoii diecezei în sinoade diecezane. Msurile luate de el nu au fost acceptate de toi cu plcere. A vizitat personal toate parohiile diecezei, pânla cele mai îndeprtate, dintre stâncile aspre ale Alpilor. Îi purta singur ulciorul cu lapte i castanele cu care se hrnea în acele cltorii. Când ajungea într-o localitate, intra tcut în scaunul de spovad, ca un simplu preot din vecintate.

Când asupra regiunii Milano s-a btut ciuma neagr(1576-1578), Carol Borromeu a artat întreaga msura dragostei i energiei sale. Deoarece guvernatorul spaniol i autorităţile au prsit oraul, el a luat în mâini frâiele autorităţii bisericeti i civile i i-a chemat pe preoi i pe toi cei de bunvoinţă la luptcu îngrozitorul flagel. Lsând palatul arhiepiscopal complet gol, a organizat i a înzestrat ase spitale.

Din cauza activității sale pastorale atât de active, a nenumratelor cltorii, a neîncetatelor acte de penitență, sntatea sa devenise foarte ubred. Simind ci se apropie sfâritul, s-a dus înco datîn Arona natală şi, cu emoie, s-a rugat la cele 14 staiuni ale Cii Sfintei Crucii, ce urcpe muntele Varallo. S-a întors de aici cuprins de febră şi, în ziua de 3 noiembrie 1584, la vârsta de numai 46 de ani, sufletul su mare a prsit pmântul pe care cu drag a muncit i a suferit pentru Mântuitorul Cristos. Peste douzeci i ase de ani, la 1 noiembrie 1610, papa Paul al V-lea l-a ridicat la cinstea sfintelor altare.

Rugciune
Te rugm, Doamne, pstreazîn poporul tu spiritul care l-a însufleit pe sfântul episcop Carol Borromeu, pentru ca Biserica sse reînnoiascnecontenit i, urmând tot mai îndeaproape evanghelia, spoatarta lumii, adevratul chip al lui Cristos. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent