10 noiembrie 2016

11 noiembrie: Sfântul Martin de Tours, episcop


Sfântul Martin s-a nscut pe la anul 315, în localitatea Sabaria din Panonia, actualmente Szombathel, în Ungaria, ca fiu al unui tribun roman. Dei prinii si erau pgâni, ajungând sia cunotinţă de religia cretin, la vârsta de 10 ani, s-a înscris în rândul catehumenilor, artându-i dorina de a se drui cu totul slujirii lui Dumnezeu. Deoarece împratul tocmai dduse un decret prin care fiii ofierilor romani erau obligai sîmbrăţieze cariera militar, Martin a intrat în cavalerie i a depus jurmântul militar.

În aceastperioads-a petrecut faptul rmas atât de viu întiprit în amintirea contemporanilor i a urmailor: împrirea mantalei sale. Trecând prin oraul francez Amiens, întâlnete un srman ceretor, care tremura de frig. Cei dinaintea lui Martin nici nu s-au uitat la dânsul, dar Martin se gândea cDumnezeu anume a voit aa, ca el saibocazia de a face un bine. Deoarece nu mai avea nimic de dat, a scos sabia i a tiat în doumantaua largcu care era acoperit: o parte a dat-o ceretorului i cu cealalts-a înfăşurat el însui. În noaptea urmtoare, Martin a avut un vis: Isus Cristos, acoperit cu jumtatea de manta druitsracului, le spunea cetelor de îngeri care-l înconjurau: Martin, care este numai catehumen, m-a îmbrcat cu vemântul acesta. Ca o relicvpreioas, jumtatea de manta pe care Martin i-a pstrat-o a fost aezatde ctre urmai într-o încpere mic, ce a primit numele de capel(de la cappa, manta), iar paznicului acestei încperi i s-a spus capelan.

La vârsta de 18 ani, fiul tribunului din Sabaria prsete armata i este botezat de ctre episcopul Ilarie din Poitiers, cu care se întâlnise de mai multe ori în diferitele misiuni ostăşeti împlinite în Galia. Din cauza frmântrilor i certurilor provocate de ctre gruprile favorabile arianismului, Martin trece în sudul Alpilor, unde, împreuncu un preot, petrece un anumit timp în reculegere i rugciune la o mnstire din insula Gallinaria, nu departe de Genova. Când sfântul Ilarie se întoarce la scaunul sau episcopal, ucenicul su prsete singurtatea insulei i revine la Poitiers. Învăţatul i zelosul episcop, cunoscând calităţile i idealurile lui Martin, îl hirotonete preot. Dupun an va fonda la Ligugé (la 12 km de Poitiers) o comunitate de ascei, care este consideratprima mnstire care poate fi databilîn Europa.

Aproximativ în anul 371, este ales episcop de Tours. Poporul încredinat pstoririi sale pstra încmulte dintre obiceiurile vechi, pgâneti, iar Martin a trebuit slupte energic pentru îndeprtarea lor, pentru drâmarea locurilor de închinare ctre idoli i pentru desfiinarea cultului arborilor sacri. Dei învestit cu demnitatea episcopal, i-a continuat felul de viaţă al unui pustnic, mâncând o singurdatpe zi, seara, dormind într-o chilie pe un sac cu cenuşă, druind rugciunii o mare parte din noapte. A strbtut dieceza în lung i în lat i a consolidat învăţătura i viaa cretinîn centrul Franei. În cei douzeci i ase de ani de pstorire, i-a câtigat iubirea entuziasta sracilor i a tuturor celor nedreptăţii. În schimb i-a atras împotrivirea i dispreul acelora din rândul clerului su care preferau odihna i bunul trai.

Cu toate cse simea foarte slbit i era convins cse apropie sfâritul vieii sale, auzind cîn Biserica din Candes s-au produs unele neînelegeri, Martin a alergat numaidecât acolo. Dupce a restabilit pacea i buna înelegere, se pregtea pentru întoarcere. Deodat, puterile l-au prsit i el i-a rugat pe cei din jur s-l aeze pe un pat presrat cu cenuşă, deoarece, peste puin timp va trebui sprseascacest pmânt. Martin, cuprins de bucurie, este primit în sânul lui Abraham la 8 noiembrie 397.

Rugciune
Dumnezeule, care ai fost preamrit atât prin viaa, cât i prin moartea sfântului episcop Martin, reînnoiete în inimile noastre faptele minunate ale harului tu, pentru ca nici moartea, nici viaa snu ne poatdespri de iubirea ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent