25 noiembrie 2016

26 noiembrie: Sfântul Leonard din Porto Maurizio, preot

Leonard s-a nscut în Italia, la Porto Maurizio, la 20 decembrie 1676. Unchiul su i-a propus sfrecventeze Colegiul Roman pentru a studia filosofia. Simindu-se chemat la viaa consacrat, a îmbrăţiat regula franciscanîn anul 1697. Cerând de mai multe ori splece în misiune între pgâni, cardinalul Leandro Colloredo i-a rspuns: nu e voina lui Dumnezeu smeargîntre pgâni ci, locul misiunilor voastre va fi Italia.

A fost hirotonit preot în anul 1702 i i s-a încredinat spredea filosofia tinerilor student. Nu dupmult timp a fost constrâns srenune la aceastactivitate din cauzca fost lovit de tuberculoz. Dupce s-a vindecat s-a druit misiunii de a predica. Din 1708 a predicat aproape neîntrerupt în multe regiuni din Italia. În 1730 a fost numit superior al conventului Sfântul Bonaventura din Roma: timp de ase ani a predicat soldailor, corbierilor, condamnailor i hamalilor, pe lângîndeplinirea îndatoririlor parohiale. Din 1736 a predicat în Umbria, Genova i în Marche, adesea în aer liber, bisericile fiind prea mici. A rspândit mult devoiunea Calea Sfintei Cruci, el fiind cel care a proiectat-o.

Eficacitatea predicrilor sale se datora darului oratoriei cu care era înzestrat, a studiului i a bogatei sale experiene spirituale. Totul pentru el era organizat cu înelepciune pentru scopul final al convertirii i sfinirii sufletelor i se lupta pentru el cu orice pre. Însînainte de toate dorea unirea cu Dumnezeu cci era contient cun misionar nu poate aprinde focul divin în alii dacel însui nu ar fi aprins de acesta. Singurtatea i se prea mai mult decât necesar. Întâlnirea cu Dumnezeu se realizeazîntr- un loc care e caracterizat de teamă şi reculegere. Teamîn faa culpabilităţii personale, reculegere în faa iubirii lui Dumnezeu. Teama i iubirea sunt cei doi poli ai mesajului su.
Consumat de efortul pe care l-a depus în peregrinrile sale, a fost chemat la Roma, acolo unde a avut un rol important în pregtirea spirituala Jubileului anului 1750, prin predicile sale la care asista chiar i papa. A murit în urmtorul an. Pierdem un prieten pe pmânt, dar căștigm un protector în ceruri, spuse papa. A fost canonizat în anul 1867 de ctre papa Pius al IX-lea. În 1923 a fost declarat patronul misionarilor în țările catolice.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, care ai avut în sfântul Leonard un apostol neîntrecut al misterului Crucii, druiete-ne, prin mijlocirea lui, harul sînelegem nemrginitele bogății ale lui Cristos cel Rstignit pentru a ne bucura în Cer de roadele rscumprrii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent