01 noiembrie 2016

1 noiembrie: Toți sfinții

Srbtoarea Tuturor Sfinilor îi are originea în practica Bisericii din Antiohia, care, chiar din primele veacuri îi srbtorea cu un fast deosebit pe toi martirii cretintăţii, tiui i netiui, în prima duminicdupsolemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, considerând ctria, curajul i statornicia martirilor sunt prin excelenţă opera Duhului Sfânt, promis i druit Bisericii Sale de ctre Cristos Mântuitorul. Biserica din Roma a adoptat aceastsrbtoare în secolul al VI-lea. Dupo sutde ani, papa Bonifaciu al IV-lea a fixat data srbtorii tuturor martirilor la 13 mai, zi în care Panteonul roman, transformat în bisericcretin, a fost sfinit i dedicat Nsctoarei de Dumnezeu i tuturor martirilor, primind numele de Sancta Maria ad martyres. În timpul slujbei solemne din ziua de 13 mai, la un anumit moment, peste mulimea credincioilor se revrsa o ploaie de petale de trandafiri roii-stacojii, coborând lin de la înlimea lumintoarelor cupolei maiestuoase. Ulterior, srbtoarea i-a lrgit coninutul, devenind srbtoarea Tuturor Sfinilor, i a fost extinsla toate bisericile din Apus. În anul 835, papa Grigore al IV-lea a transferat srbtoarea la 1 noiembrie, datla care se celebrează şi astzi.


Alegerea zilei de 1 noiembrie se pare ca fost fcutdin motive de ordin simbolic i de ordin practic. Luna octombrie este luna culesului roadelor câmpului. Intrând în luna noiembrie, omul începe sse bucure de roadele muncii sale din anul respectiv. Aceasta este un prilej potrivit pentru contemplarea roadelor viei care este Cristos, ale activităţii apostolice a Bisericii, ale eforturilor i sacrificiilor oamenilor de bunvoinţă, roade întruchipate în sfinii din ceruri. Pe de altparte, dupcum ne informeazcronicarul Ioan Beleth, cu ocazia srbtorii Tuturor Sfinilor, se îndreptau spre Roma mulimi nenumrate de pelerini dornici sadune în mâini cât mai multe petale de trandafiri i în inimi bucuria întâlnirii cu Cetatea Eternă şi cu Printele Cretintăţii. Procurarea hranei i buturii necesare pentru mulimile venite la srbtoare punea probleme care, la 1 noiembrie, dupluna culesului, se rezolvau mai uor decât la 13 mai.

Prin srbtoarea de la 1 noiembrie, Biserica aduce un omagiu solemn celor care, urmând chemarea lui Dumnezeu, au împlinit cuvântul lui Cristos: Fii desvârii, precum Tatl vostru ceresesc este desvârit (Mt 5,48). Numrul lor este cu mult mai mare decât al celor declarai ca atare de autoritatea bisericească şi înscrii zi de zi în calendare. Sfântul Apostol Ioan, cruia Dumnezeu i-a dat harul de a contempla pentru o cliplocuina fericita sfinilor, scrie în Apocalipsul su (7,9): am vzut o mulime mare pe care nimeni nu putea so numere, din toate neamurile, triburile, popoarele i limbile.

Între ei se afloameni de toate vârstele, condiiile sociale i profesiunile, din toate timpurile, de pe toate regiunile pmântului. Cinstindu-i pe sfini, noi îl cinstim pe Dumnezeu cel Întreit Sfânt i pe Fiul Omului, prin care ajungem la Tatl: nimeni nu vine la Tatl decât prin mine (In 14,6). Cunoaterea i admirarea vieii lor, reproducerea înfăţişării lor în icoane i statui, urmarea exemplelor pe care ni le dau ei, este rspunsul nostru la îndemnul psalmistului: Ludai-l pe Domnul pentru faptele sale minunate (Ps 150,2). Ori, opera suprema celui Atotputernic sunt sufletele create pentru venicie i sfinite prin harul lui Dumnezeu s-a artat ca mântuitor pentru toi oamenii (Tit 2,11).

Biserica ne învață csfinenia nu constîn fapte extraordinare, impresionante, ci în realizarea practica principiilor cuprinse în predica de pe munte. Sfini i fericii sunt cei cu inima dezlipitde cele trectoare, cei care sufer, cei flmânzi i însetai dupdreptate, cei cu inima curat, fctorii de pace, cei prigonii pentru dreptate, cei milostivi i blânzi. Sfântul Augustin ne destinuie taina sfineniei: Copiii lui Dumnezeu nu se deosebesc cu nimic de fiii întunericului, decât doar prin iubire.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, care ne-ai dat bucuria de a cinsti într-o singursrbtoare meritele tuturor sfinilor, te rugm, ca, având în faa ta o asemenea mulime de mijlocitori, sprimim de la tine belugul mult dorit al îndurrii tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent