24 noiembrie 2016

25 noiembrie: Sfânta Ecaterina din Alexandria, fecioară martiră

La începutul veacului al IV-lea a intervenit o schimbare de atitudine neateptatdin partea puterii romane faţă de cretini. Împratul Diocleian (284-305), ajuns la btrânee i cu o voinţă slbit, cedând influenei sfetnicilor si, a declarat cea mai cruddintre persecuii. În Egipt, persecuiile au ajuns la o cruzime atât de cumplit, încât muli pgâni, revoltai de cele ce vedeau, cutau s-i ajute pe cretini, iar unii dintre ei îmbrăţiau noua credinţă. Însemnrile despre diferitele procese i condamnri, rspunsurile victimelor i torturile suferite s-au pstrat în scrierile numite Passiones (Ptimirile), scrieri ce au fost redactate mai târziu, cu adugarea unor elemente simbolice. Pornind de la miezul real al faptelor, scriitorii încearcsofere cititorilor, prin imagini plastice, lucrrile minunate ale harului divin în sufletul i în viaa martirilor.


Una dintre cele mai frumoase i mai cunoscute Passio este aceea a sfintei Ecaterina. Ecaterina, fiica regelui Costus al Ciliciei i a prinesei Sabinella, a fost trimisla Alexandria pentru a se instrui la coala renumiilor filosofi de acolo. La vârsta de aptesprezece ani, era cea mai frumoasă şi cea mai învăţattânrdin ora. Considerând cnu mai are ce sînvee, s-a întors în patrie. Acceptând propunerea prinilor de a se gândi la cstorie, le spuse hotrâtcnu-i va da mâna decât unui tânr la fel de frumos i de învăţat ca i ea. Muli prini au renunat la gândul de a-i cere mâna, iar alii au rmas ruinai în faa întrebrilor Ecaterinei. Întâlnindu-se întâmpltor cu un btrân pustnic, Anania, i destinuindu-i gândurile ei, acesta i-a spus: Eu cunosc un mire aa cum îl visezi tu. Sse prezinte, a rspuns scurt Ecaterina. El va veni la noapte, dacîn cursul zilei de astzi vei rosti de multe ori aceste cuvinte: Mambun, arat-mi-l, te rog, pe Fiul tu. Dei nu înelegea despre cine este vorba, ea a rostit cuvintele btrânului. Spre uimirea ei, în timpul nopii urmtoare, frsă ştie cum, în camerintro doamncu privire blândă şi un tânr fermector. Vrei s-i fie mire?, întreabdoamna. Cred cnu sunt vrednicnici sfiu sclava lui, rspunse Ecaterina. Dar tu, reluDoamna, adresându-se tânrului, vrei s-i fie mireas? O, nu, rspunse tânrul, e atât de murdar. Dimineaa urmtoare, Ecaterina a alergat la pustnic i i-a istorisit totul. El i-a rspuns: Tânrul a vorbit nu despre urâenia trupului, ci despre sufletul tu, plin de orgoliu i lipsit de tiina vieii. Cu rbdare, btrânul i-a vorbit despre Cristos Mântuitorul, despre Maica lui Preacurat, despre viaa cretin. Dupce a primit botezul, Ecaterina s-a rugat Fecioarei Maria si-l arate din nou pe Fiul su. Preacurata i-a ascultat rugciunea i din nou i s-a artat împreuncu Fiul su, pe care l-a întrebat: acum este vrednicde Tine? Da, a rspuns Isus, acum este cu adevrat frumoasi sfânta FecioarMaria a pus în degetul Ecaterinei un inel de aur. Aceasta este ceea ce se numete cstoria mistica Sfintei Ecaterina.

La Alexandria a început o prigoancruntîmpotriva cretinilor. Maximin Daia, guvernator al provinciilor africane, dduse ordin ca toi supuii si saducjertfidolilor. Ecaterina, care între timp se întorsese în ora, auzind cmuli cretini renunau la credinţă şi jertfeau idolilor pentru a scpa cu viaţă, s-a dus la Maximin Daia i i-a demonstrat falsitatea credinei pgâne, cu argumente din crile filosofilor i ale preoilor greci i romani. Împratul nu a tiut ce s-i rspundă şi i-a convocat pe cincizeci dintre cei mai renumii învăţai din Alexandria. Dupdiscuii ce au durat o zi întreag, toi cei cincizeci de filosofi au declarat csunt hotrâi sdevină şi ei cretini. În culmea furiei, împratul a poruncit sfie executai, iar Ecaterina sfie aruncatîn închisoare. Passio aratc, în timpul petrecut în închisoare, la îndemnurile curajoasei tinere, au primit credina cretină şi botezul persoane apropiate împratului, paznici, ostai, ofieri. Drept rzbunare, Maximin Daia a dat poruncsfie construite patru roi cu dini de fier i cu ele sfie strivit trupul Ecaterinei. La apropierea de trup, roile s-au îndoit asemenea unor ramuri fragede de rchit. Atunci au scos-o afardin cetate i i-au tiat capul.

Cultul sfintei Ecaterina a fost rspândit de ctre clugrii de la muntele Sinai, iar srbtoarea ei a fost introdusîn calendarul roman de ctre papa Ioan al XXII-lea. Ea este consideratpatroana filosofilor, precum i a meseriailor care lucreazdiferite feluri de roi. Tinerele cretine au vzut în sfânta Ecaterina un model de iubire faţă de Cristos, de dragoste faţă de tiinţă şi de curaj în trirea vieii închinate lui Dumnezeu i aproapelui.

Rugciune
Atotputernice, venice Dumnezeule, care ai druit-o poporului tu pe sfânta Ecaterina, fecioarfericită şi martirneînfrânt, d-ne harul, ca, prin mijlocirea ei, sfim întrii în credinţă şi statornicie i slucrm pentru unitatea Bisericii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent