28 noiembrie 2016

29 noiembrie: Sfântul Francisc Anton Fasani, preot

S-a nscut într-o familie simplla 6 august 1681 la Lucerna, în Italia. A intrat de tânr în Ordinul Frailor Minori Conventuali. Pentru completarea studiilor a fost trimis în conventul din Assisi în anul 1703. Aici a fost hirotonit preot.


La Roma, în colegiul Sfântul Bonaventura, a fost declarat maestru în teologie. Reîntors la Assisi, s-a dedicat ministerului predicrii în satele din împrejurii pânîn 1707 când s-a reîntors din nou la Lucerna. De la pupitrul colii, din confesional i de la predicile populare pe care le fcea în toatregiunea a realizat un apostolat intens. Atunci când predica inea mult sse facîneles de toi. În 1721 a fost ales ministru provincial.

Neobositîi era activitatea sa față de cei sraci i față de cei încarcerai. A promovat obiceiul de a primi i oferi cu ocazia Crciunului daruri pentru cei sraci i pentru cei suferinzi. A fost foarte devotat Neprihnitei Zmisliri, devoiune pe care a rspândit-o printre cei pe care îi cluzea spiritual.

A murit la Lucerna la 29 noiembrie 1742, în prima zi a novenei Neprihnitei Zmisliri. A fost canonizat de ctre papa Ioan Paul al II-lea la 13 aprilie 1986.

Rugciune
Dumnezeule, care în sfântul Francisc Anton ne-ai dat un model de desvârire serafică și un strlucit apostol al predicrii Evangheliei, d-ne prin vrednicia i rugciunile lui harul ca, fiind mereu tari în credință și râvnici în fapte bune, sdobândim rsplata venic. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent