13 noiembrie 2016

14 noiembrie: Sfinții Nicolae și însoțitorii săi, preoți martiri

Provenii din mai multe țări din Europa, în 1383, misionari franciscani, s-au întâlnit în conventul Muntele Sion în Palestina, acolo unde Ordinul sfântului Francisc este de sute de ani Custodele Locurilor Sfinte ale cretinilor. Fraii Minori, Nicolae Tavelic, tefan da Cuneo, Deodat Aribert din Ruticiano i Petru din Narbonne au încercat stransmitVestea cea Bunîn lumea musulman. Nu a fost un apostolat fructuos. Dialogul inter-religios era foarte dificil de realizat. Însnu au renunat la misiunea lor ci au început spropovduiascîn mod public credina cretin.


La 11 noiembrie 1391, se prezentardinaintea cadiului Ierusalimului i în prezena multor musulmani, ddurcitire textului pe care îl redactasercu grij. Dupce au fost ascultai cu atenie, cei prezeni nu au acceptat cele expuse, spiritele încingându-se. Li s-a cerut sretracteze cele spuse. Cei patru frai au refuzat. Pentru aceasta au fost condamnai la moarte. Au fost îndatîncarcerai, având parte de tot felul de suplicii.

La 14 noiembrie au fost dui în piață unde li s-a cerut din nou si renege credina i mai ales cele spuse împotriva Islamului. Refuzând din nou, au fost omorâi, tiai în bucăți i ari. Martiriul lor a fost descris cu minuiozitate într-o scrisoare a Custodelui prezenei franciscane din ara Sfânt, printele Geraldo Calveti, la douluni de la moartea lor.

Rugciune
Dumnezeule, care ai dat sfântului Nicolae i însoitorilor si harul sîncheie prin martiriu neobosita lor muncapostolic, d-ne i nouharul smergem cu inimile înflcrate pe calea poruncilor tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent