19 noiembrie 2016

20 noiembrie: Sfântul Felix de Valois, pustnic

Muli dintre regii Franei au aparinut unei mari familii numite Valois, dupnumele inutului în care strmoii lor i-au avut proprietăţile i castelele, inut aflat la nord de Paris. Între strmoii îndeprtai ai dinastiei Valois se află şi sfântul Felix de Valois care s-a nscut în anul 1127.

În acea perioad, Europa i cretintatea au avut de suferit foarte mult din partea pirailor care veneau pe Marea Mediteran, care, coborând pe uscat, luau ostatici i-i vindeau apoi ca sclavi în nordul Africii. Pentru rscumprarea acestora se cereau sume mari de bani sau ali oameni în schimb. Felix, renunând la comodităţile oferite de situaia lui, s-a retras într-o pdure, spre a-i afla pacea sufletului în desvâritunire cu Dumnezeu, petrecându-i viaa în rugciune i în munc. Aici a fost vizitat într-o zi de ctre un profesor de la Universitatea din Paris, Ioan de Matha (1160- 1213), venit s-i cearsfatul asupra unui gând ce-i frmânta sufletul de multvreme: i se prea cDumnezeu îl cheamsprseascactivitatea plcuta învăţământului i sîncerce a traduce în faptlegea iubirii cretine, fcând ceva pentru eliberarea nenumrailor cretini aflai în suferinele i primejdiile robiei. Pustnicul Felix i-a destinuit că şi el a avut aceeai inspiraie. Dupce s-au rugat împreun, au hotrât sîntemeieze un institut, sub forma de ordin clugresc, care scultive în inimile cretinilor contiina responsabilităţii faţă de soarta frailor lor czui în sclavie, spregteascbrbai vrednici, capabili sse jertfeascpe ei înii, sadune fondurile necesare i sorganizeze aciunea de eliberare. Institutul a fost pus sub ocrotirea Preasfintei Treimi, izvorul i icoana vie a Iubirii, iar membrii institutului s-au numit trinitarieni. Dupce, în anul 1198, au primit aprobarea papei Inoceniu al III-lea, Felix a întemeiat i a condus un Institut al Sfintei Treimi în Frana, iar Ioan a fcut acelai lucru în Italia.

Istoria ne aratciniiativa lor a redat libertatea i chiar viaa a mii de cretini czui în mâinile pirailor. Acesta este rodul preios al înelepciunii i iubirii sfântului Felix de Valois i al prietenului su, sfântul Ioan de Matha, care au îneles cdeplina unire cu Dumnezeu se realizeazîn slujirea aproapelui aflat în suferinţă, slujire ce este adevrată şi statornicnumai dacizvorăşte i se hrnete din rugciune.

Rugciune
Dumnezeule, înlarea celor smerii, care l-ai ridicat pe sfântul Felix în gloria sfinilor, f, te rugm, ca, prin meritele lui i urmându-i exemplul, sdobândim i noi rsplata pe care le-ai fgduit-o celor smerii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent