Translate

20 noiembrie 2016

21 noiembrie: Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria

Comemorarea Prezentrii în Templu a Sfintei Fecioare este de o însemntate deosebit, nu numai pentru camintete unul dintre misterele vieii Aceleia care a fost aleasde Dumnezeu sfie Mama Fiului su i Mama Bisericii, i nici doar pentru cprezentarea Mariei prefigureazprezentarea în faa Tatlui Venic a tuturor cretinilor. Aceastcomemorare este un act concret de ecumenism, de întâlnire cu fraii notri din Orient. În nota ce însoete textul liturgic din Liturgia Horarum, cartea folositde preoi pentru rugciunea zilnic, se spune: În ziua de 21 noiembrie, ziua sfinirii Bisericii Sfânta Maria cea Nou, ridicatlângTemplul din Ierusalim, sfinire ce s-a fcut în 543, srbtorim împreuncu cretinii din Orient consfinirea prin care chiar din copilrie Maria s-a druit pe ea însăşi lui Dumnezeu, la inspiraia Duhului Sfânt, care i-a umplut sufletul cu harul su, din prima clipa zmislirii ei neprihnite.

Faptul aducerii de ctre prini i a prezentrii Mariei în Templul din Ierusalim nu este amintit în nici unul dintre textele sacre canonice, în schimb, este descris cu lux de amnunte în crile apocrife, acele cri foarte vechi, pe care Biserica nu le considerca fiind inspirate de Dumnezeu, i deci nu sunt cuprinse în Biblie. Dupaceste scrieri, prezentarea Mariei în templu s-a fcut cu un fast deosebit i, în timpul ederii ei acolo, s-au petrecut multe fapte minunate. Prinii Mariei au promis so consfineascDomnului pe copila lor, spre a-i petrece anii copilriei în încperile lcaului sfânt, participând la serviciile zilnice de preamrire a Celui Preaînalt i învăţând înelepciunea Sfintelor Cri. Conform acestei promisiuni, la vârsta de trei ani, au condus-o la Templul din Ierusalim, însoitde un mare numr de fete care purtau cununi pe cap i lumânri aprinse în mâini. Preoii templului, îmbrcai în veminte srbtoreti, au ieit în întâmpinarea cortegiului i, ca un semn al binecuvântrii divine, au fost auzite melodii cereti cântate de coruri de îngeri.

Pânla intrarea în Templu erau cincisprezece trepte, pe care Maria, dei atât de mic, le-a urcat singur, strlucind de bucurie i cu inima adâncitîn rugciune. Crile apocrife afirmc, tot timpul cât a stat la templu, Maria s-a hrnit cu o mâncare nepmânteasc, adusde îngeri, i, spre deosebire de celelalte fetie, a locuit în Sfânta Sfintelor. Se tie cîn acest loc nu intra decât Marele Preot, i numai o singurdatpe an. De aici putem înelege cscriitorii apocrifelor, în dorina lor de a pune în lumindarurile i lucrrile dumnezeeti din viaa i sufletul Mariei, au pierdut din vedere cînelepciunea i puterea lui Dumnezeu strlucete în viaa fireascobinuită şi în legile sfinte date de El. Acesta este i motivul pentru care Biserica nu le primete în Sfânta Scriptur.

În realitate, prezentarea în Templu a copilei btrânilor Ioachim i Ana s-a petrecut într-un cadru simplu, modest, dar luminat de razele Soarelui Mântuirii întregului neam omenesc. Fecioara Maria îi druiete lui Dumnezeu fiina sa întreagpentru totdeauna, oferindu-i Tatlui Venic un suflet cu totul nevinovat, adevratul Templu pe care încde la începutul lumii îl cuta i îl atepta. Pentru cretinii evlavioi, srbtoarea de la 21 noiembrie este un fericit prilej de a-i reînnoi hotrârile i promisiunile pentru o viaţă sufleteascmai adânc.

Rugciune (Sfântul Ioan Paul al II-lea)

Mama drumurilor noastre întortocheate i a vieilor noastre care nu sunt drepte. Druiete-ne, tu cea care eti plinde har, strim în har i în perseverență.
Primete-ne cu problemele noastre zilnice, cu lipsurile noastre, cu crizele noastre personale,


familiale, sociale. Prin rugciunea ta, obine-ne harul dreptății.

i încredințăm i îi consacrm pe toi aceia care sunt abandonai, pe toi aceia care îi


doresc un acoperidesupra capului i pe toi cei care se simt singuri.

Oferinimilor noastre înelepciunea pcii, puterea dreptății i bucuria prieteniei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent