02 noiembrie 2016

3 noiembrie: Sfântul Martin de Porres, călugăr

Dupdebarcarea spaniolilor în America de Sud, nu puine au fost cazurile de legturi întâmpltoare între cei nou-venii i populaia băştinaşă sau adusdin Africa, legturi din care se năşteau copii ce erau lsai apoi în voia soartei. Este i cazul sfântului Martin de Porres.

El s-a nscut în oraul Lima (Peru) la 9 decembrie 1579, ca fiu al unui cavaler spaniol i al unei negrese din Panama, de origine african. Deoarece nou-nscutul avea pielea de culoare neagr, tatl nu a voit s-l recunoască şi, pentru acest motiv, a fost trecut în registrul botezailor drept fiu al unui tatnecunoscut. Acesta l-a prsit îndatdupnatere, i pânla vârsta de opt ani a trit în srcie neagralturi de mama sa i de o sormai mic, nscutla doi ani în urma lui. Când Martin avea opt ani, tatl a revenit la sentimente mai bune i l-a luat cu dânsul în Ecuador, unde a avut o scurtperioadde linite i îndestulare, dar nestatornicul cavaler a prsit i Ecuadorul, lsându-l singur pe copilul ce începuse a învăţa carte. Dintr-o palidtresrire de mil, a continuat s-i trimitcele necesare pentru a-i urma coala început, i Martin, care avea o înclinaie deosebitpentru medicin, i-a însuit primele noiuni în farmacia ambulatorie a vecinilor ce erau aproape de casa lor.

La vârsta de cincisprezece ani, a prsit totul i, cu emoie, a btut la poarta Mnstirii Sfântul Rozariu, a clugrilor dominicani din Lima. Datfiind situaia lui de nelegitim, a fost admis numai în calitate de frate ajuttor, adicaparinând doar Ordinului Teriarilor, nefcând parte din rândul clugrilor. Deoarece i s-au încredinat cele mai umile activităţi, Martin a transformat mtura într-un blazon de onoare, o icoanveche îl reprezintpurtând în mâini acest modest, dar necesar instrument casnic i a rezervat pentru el muncile cele mai grele i mai neplcute. Pietatea lui îngereasc, îndeosebi devoiunea pentru suferinele Domnului, netulburata linite i buntatea cu care se fcea tuturor drag i folositor au dovedit superiorilor cMartin avea un suflet nobil i mare. Pentru aceasta, l-au primit ca membru deplin al Ordinului i, în ziua de 3 iunie 1603, el a fcut profesiunea solemn, druindu-se lui Dumnezeu pentru toatviaa, hotrât scalce cu bucurie pe urmele sfântului Dominic, devenit printele su sufletesc. i în noua sa calitate, a voit srmânmtura mnstirii, dar sfinenia sufletului su a început sstrluceascnu numai între zidurile mute ale chiliei, ci în întreg oraul. Întâlnirea cu umilul frate era o srbtoare pentru toi, îndeosebi pentru copii. Strbtând strzile pentru împlinirea unor activităţi legate de cunotinele sale medicale, sau de însrcinrile trasate de superiori, rspândea în jurul su un parfum de pace i buntate, înmuia inimile împietrite i îi umplea de bucurie i entuziasm pe copiii i tinerii de care se apropia.

Adesea, în mnstirea Sfântul Rozariu se opreau misionarii pornii spre insulele din Pacific, ori spre Japonia sau Africa. Cuvintele de îmbrbtare i rugciunile promise de fratele Martin erau pentru ei o garanie de bunreuit. Însceea ce le-a trezit admiraia i recunotina frmargini este faptul c, dupce au ajuns la locurile de activitate, în Japonia, Africa, Ceylon, atunci când treceau prin greutăţi i descurajri, deodataprea lângei însui umilul clugr de la Lima, încurajându-i i ajutându-i practic la diferite treburi. Asemenea cazuri de bilocaie au fost dovedite prin cercetri i mrturii în afarde orice îndoial, tiut fiind cel nu a prsit niciodatoraul. Pe lângdarul extraordinar al bilocaiei, Martin a fost înzestrat cu o neobinuitputere de ptrundere a adevrurilor eterne i a problemelor de contiinţă; nu este de mirare deci dacspre el se îndreptau muli teologi, episcopi i chiar funcionari civili, spre a-l consulta. De mai multe ori, însui viceregele a trebuit satepte la ua chiliei lui, deoarece fratele Martin era rpit în extaz. În timpul unei epidemii de cium, i-a îngrijit pe toi cei care alergau la ajutorul su i pe cei aizeci de clugri ai mnstirii, vindecându-i în chip miraculos.

Extraordinarul frate Martin a murit în ziua de 3 noiembrie 1639. În anul 1837, papa Grigore al XV-lea l-a beatificat i papa Ioan al XXIII-lea l-a ridicat la cinstea sfintelor altare în anul 1962. În 1966, papa Paul al VI-lea l-a declarat patronul frizerilor i al peruchierilor din Italia.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai purtat pe sfântul Martin de Porres pe calea umilinei, în gloria cereasc, d-ne, te rugm, harul, ca astfel s-i urmm exemplul strlucit, încât sne învrednicim a fi înlai alturi de el în ceruri. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent