15 noiembrie 2016

16 noiembrie: Sfânta Margareta a Scoției, regină



Între femeile sfinte care au purtat acest nume, sfânta Margareta, regina Scoiei, a ajuns pe culmile desvâririi mergând pe drumul unei viei trite cu bucurie i simplitate, fra fi cunoscut povara prea multor dureri i umiline. Ea a dovedit cîntre coroana regală şi aceea a fericirii venice nu este o contradicie absolut. Mulumind lui Dumnezeu pentru darurile spirituale i materiale pe care i le-a dat, s-a strduit sle foloseascspre slava Lui, spre binele propriei familii i pentru bunstarea poporului al crui reginera.


Margareta s-a nscut în anul 1046, în Ungaria, unde prinii ei, Eduard i Agata, triau în exil, fiind alungai din Anglia de ctre regele Canut. Dupce acesta a murit, s-au întors în patrie i au fost primii cu cinste la curtea lui Eduard Mrturisitorul, bunicul Margaretei. Dar din nou au fost silii sfug, din cauza rzboiului dintre danezi i normanzi. Cu aceastocazie, Margareta l-a cunoscut pe regele Malcolm al III-lea al Scoiei, cu care s-a cstorit, devenind astfel regin, la vârsta de 24 de ani. Din csnicia lor s-au nscut ase biei i doufete, crora Margareta le-a dat o cretere cretineasc, ajutându-l, în acelai timp, pe soul su în munca de formare religioasă şi civila poporului su. Malcolm era un lupttor aprig, dar lipsit de cultur(nu tia nici sciteasc, nici sscrie). Totui, a realizat lucruri mari, folosindu-se de colaborarea soiei sale, femeie cultă şi îneleapt. El a cutat so urmeze pe Margareta i în trirea religioas, manifestându-i în felul su credina i elanul sufletului: sruta cu emoie crile de rugciune, pe care nu era în stare sle citeasc.

Margareta a murit la 16 noiembrie 1093, în castelul de la Edinburgh, i a fost înmormântatla Dunferline, lângmarea mnstire pe care ea însăşi o întemeiase. În anul 1294, a fost declaratsfânt.

Rugciune
Dumnezeule, care ai înzestrat-o pe sfânta Margareta a Scoiei cu o neasemuitiubire faţă de cei sraci, d-ne, te rugm, i nou, prin mijlocirea i exemplul ei, harul sfim între oameni chipul viu al buntăţii tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent