14 noiembrie 2016

15 noiembrie: Sfântul Albert cel Mare, episcop și învățător al Bisericii

Sfântul Albert s-a nscut în Germania pe la 1200. De la o vârstfrageda mers în Italia pentru a studia artele la Padova i probabil la Bologna i la Veneia. În perioada aceasta i-a cunoscut pe dominicani. Ei l-au trimis la Köln pentru formarea religioasă și pentru a studia teologia. Mai apoi ajuns la Paris, a deinut catedra de teologie timp de trei ani. Aici a avut parte de un elev de excepie: Toma de Aquino.

Retrimis de ctre superiori la Köln pentru a susine predarea teologiei l-a luat cu sine i pe Toma alturi de care a început un proiect foarte ambiios: comentarea operelor lui Dionisie Areopagitul i pe cele ale lui Aristotel. Albert vedea ca punct de întâlnire a celor doi autori în doctrina despre suflet. Pus de Dumnezeu în obscuritatea fiinei umane (Dionisie), dupAristotel sufletul se exprimprin contiință și în aspectele practice ale existenei umane. În acest mod complex i minunat de aciune el îi dezvluie originea divin. Albert pornea astfel orientarea misticîn ordinul su care se va dezvolta datoritmaestrului Eckhart, în timp ce cutarea filosofico- teologicva fi urmatde ctre sfântul Toma.

Marele studios al tiinelor naturale, Albert nu s-a ferit de slujirea pastoral. A fost superior provincial în cadrul Ordinului Dominican pentru nordul Germaniei, iar pentru o scurtperioadepiscop de Ratisbona. A participat de asemenea la Conciliul din Lion.

Doctorul universal a plecat la Domnul în 1280.

Rugciune
Dumnezeule, care ai fcut ca sfântul episcop Albert sfie într-adevr mare prin îmbinarea armonioasa înelepciunii omeneti, cu credina dumnezeiasc, d-ne, te rugm, harul, ca, adpându-ne din învăţătura lui, progresul tiinei sne ducla o cunoatere mai adânca misterului tu i la o iubire mai mare. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent