27 noiembrie 2016

28 noiembrie: Sfântul Iacob, preot

Giacomo (Iacob) della Marca s-a nscut la Monteprandone în anul 1393. Dupce a studiat la Ascoli, s-a specializat în Drept la Perugia. În continuare va activa ca judector, iar apoi ca notar. Împrietenindu-se cu franciscanii din zonă și meditând despre misterele rscumprrii, a cerut sfie primit în cadrul Ordinului Frailor Minori în iulie 1416. A fost hirotonit preot în anul 1423.

Datoritinterveniei sale pacificatoare, cetățile Fermo i Ascoli, venic dumane, au ajuns la un acord istoric de pace în anul 1446 i apoi în anul 1463.

Abil predicator, ordinul su l-a însrcinat slupte împotriva ereziei bogomile în Bosnia i împotriva doctrinei husiilor în Austria i Boemia. Papa Pius al II-lea l-a invitat sparticipe la Conciliul de la Mantova din 1459, conciliu convocat pentru a organiza o cruciadîmpotriva turcilor. A fondat câteva convente în Europa Central. A rspândit devoiunea în cinstea Numelui lui Isus. De asemenea a participat i la Conciliul din Firene, acolo unde s-a dorit reunirea Bisericii Latine cu cea din Orient.

A murit la Napoli la 28 noiembrie 1476. Papa Urban al VIII-lea în 1624 l-a declarat fericit, iar papa Benedict al XIII-lea l-a proclamat sfânt la 10 decembrie 1726.

Rugciune
Dumnezeule, tu i-ai dat harul sfântului Iacob sfie un misionar neobosit al Cuvântului tu, om druit întru totul mântuirii sufletelor i convertirii pctoilor. Prin mijlocirea lui d-ne i nouharul sne ispășim pcatele i smergem întotdeauna pe calea mântuirii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent