12 octombrie 2016

13 octombrie: Sfântul Eduard Mărturisitorul, rege


Timp de douveacuri, danezii, trecând Canalul Mânecii, au încercat socupe i scolonizeze pmântul Angliei, întâmpinând rezistena locuitorilor anglo-saxoni, aflai în perioada de început a organizrii lor ca stat unitar. Regele Etherled al II-lea pentru a-i înspimânta pe invadatori, i-a atras într-o curspe conductorii danezilor i i-a asasinat pe toi. Suenon I al Danemarcei, pentru a se rzbuna, a hotrât scucereascdefinitiv Anglia. Regina Ema, a doua soie a lui Etherled, s-a retras în Normandia, împreuncu cei doi fii ai lor: Eduard, nscut în anul 1004, la Islip, lângOxford, i Algred. Ei au trebuit srmânîn acest exil voluntar treizeci i cinci de ani. Aici, Eduard, înzestrat cu un caracter panic, iubitor de reculegere, rmânea ceasuri îndelungate în biseric, lua parte la slujbele sfinte, se întreinea cu clugrii învăţai în probleme de cultură şi de viaţă sufleteasc.


În aceastperioad, englezii gemeau sub jugul danez i se rugau lui Dumnezeu pentru întoarcerea motenitorului legitim al tronului. Rugciunile lor au fost împlinite în anul 1042, când Eduard a fost readus pe pmântul strmoesc i înscunat rege. Prin buntatea i judecata sa dreapt, a cucerit inimile supuilor si, iar prin înelepciunea sa, a dejucat cursele dumanilor. Dragostea lui pentru pace era atât de mare, încât spunea cprefers-i piardcoroana mai degrab, decât sverse sângele unui singur om. Deoarece a impus la curtea regalo viaţă simplă şi ordonat, cheltuielile s-au micorat i el a putut sreducă şi chiar ssuprime multe impozite.

Chiar din timpul copilriei, Eduard a nutrit o devoiune deosebitfaţă de sfinii apostoli Petru i Ioan i, pe când era încîn exil, a promis c, dacva reveni în Anglia, va face un pelerinaj la mormintele lor. Ajuns rege al Angliei, a voit s-i împlineascpromisiunea, dar sfetnicii si l-au rugat snu prsească ţara, deoarece treceau prin împrejurri grele, primejdioase. Papa Leon al IX- lea, la cererea regelui, l-a dezlegat de jurmântul fcut i i-a recomandat ca, în schimb, scontribuie la ajutorarea cultului divin i a sracilor. Din suma de bani pe care ar fi cheltuit-o pentru pelerinaj, Eduard a înlat în cinstea sfântului Petru splendida bazilica mnstirii benedictine, din partea de vest a Londrei, Westminster, i a întemeiat mai multe cmine pentru sraci i btrâni.

Se istorisete c, spre sfâritul vieii sale, a fost vizitat de un btrân venerabil, care i-a cerut ajutor în numele sfântului Ioan Evanghelistul. Deoarece regele nu avea nimic la îndemânîn acel moment, i-a scos din deget inelul i l-a dat btrânului ceretor. Peste câteva zile, s-au întors dintr-o cltorie la locurile sfinte doi englezi care au povestit cum s-au rtcit pe cale i un btrân le-a ieit înainte, le-a artat drumul, i le-a dat un inel pe care s-l ducregelui, spunându-le: Eu sunt Ioan Evanghelistul. Spunei-i slujitorului meu, Eduard, cpeste ase luni voi veni la dânsul i-l voi lua cu mine în cer.

De fapt, la 28 decembrie 1065, când s-a inaugurat solemn celebrul prezbiteriu al catedralei din Wesminster, Eduard nu a luat parte, fiind grav bolnav. Peste câteva zile, la 5 ianuarie 1066, a încetat din viat, dupo domnie de douzeci i trei de ani, ase luni i douzeci de zile, rmânând în amintirea poporului cu numele de Eduard Mrturisitorul.

Rugciune
Dumnezeule, tu singur eti sfânt i frde tine, nimeni nu este bun. D-ne, te rugm, harul, prin mijlocirea sfântului Eduard, strim astfel încât snu ajungem sfim lipsii de slava ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent