Translate

09 octombrie 2016

10 octombrie: Sfântul Francisc Borgia, preot


Familia Borgia, una dintre familiile mari ale Spaniei secolului al XVI-lea, a dat Romei pe papa Alexandru al VI-lea (1431-1503), care, împreuncu Cezar Borgia i sora lui, Lucreia, au lsat o amintire tristîn viaa i istoria Bisericii lui Cristos. Un strnepot al lui Alexandru al VI-lea, Francisc, avea srepare onoarea familiei i scontribuie la aciunea de renovare a vieii cretine, iniiatde ctre sfântul Ignaiu de Loyola, un alt fiu strlucit al Spaniei.


Francisc Borgia s-a nscut la Gandia, lângValencia, în ziua de 28 octombrie 1510. Tatl su, duce de Gandia, dorind ca fiul surmeze calea onorurilor, îl introduce la curtea imperiala lui Carol al V-lea, unde datoritcalităţilor sale excepionale, primete titlul de marchiz. În aceastcalitate, trecând odatprin oraul Alcalá, a întâlnit un om îmbrcat srccios, pe care ofieri ai Inchiziiei îl duceau la închisoare. Cel arestat nu era altul decât Ignaiu de Loyola, viitorul întemeietor al Societăţii lui Isus, în care însui Francisc avea sfie primit. De fapt, dei înconjurat de onoruri i comodităţi, Francisc se apropia deseori de sfintele sacramente i nutrea o devoiune adâncfaţă de Preacurata FecioarMaria.

La vârsta de nousprezece ani, s-a cstorit cu o tânrportughez, Eleonora de Castro, domnioarde onoare la curtea împrtesei Isabela. Din csnicia lor se vor nate opt copii. Tânrul marchiz l-a urmat pe Carol al V-lea într-o expediie militarnefericit, în urma creia s-a îmbolnvit i, pentru un timp, a fost nevoit srenune la unele activităţi. În schimb, s-a dedicat mai mult vieii sufleteti, a cultivat dragostea pentru muzic, scriind diferite compoziii pentru orgă şi chiar o Liturghie, Missa sine nomine, i a luat hotrârea de a se spovedi în fiecare lun, lucru nespus de rar în acea vreme.

La 1 mai 1539, în timpul petrecerilor anuale, prilejuite de adunarea Cortesurilor (Parlament), regina Isabela a murit în mod cu totul neateptat. Conform tradiiei, sicriul cu trupul neînsufleit a fost dus de la Toledo la Granada, spre a fi înmormântat în cavoul regilor. Francisc a fcut parte din escorta care la 16 mai a intrat pe porile oraului Toledo, aducând rmăşiele pmânteti ale împrtesei. Dupoficierea serviciului religios, sicriul a fost coborât în cavou i garda de onoare, în care se afla i Francisc, a avut datoria spriveascînco datîn sicriu, pentru a depune jurmântul cîntr-adevr el coninea trupul defunctei împrtese. La vederea urmelor lsate de aripa morii asupra frumuseii omeneti, Francisc a fost atât de micat, încât i-a propus în adâncul sufletului snu mai slujeascstpân care poate smoar. A doua zi, se întâlni la Toledo cu fericitul Ioan de Avila, care îi ddu aceste sfaturi: Luptîmpotriva ambiiei, a invidiei, a gustului pentru plceri. Dar, împotriva voinei lui, în acelai an, a fost ales vicerege al Cataloniei, funcie pe care, timp de patru ani, a îndeplinit-o cu rezultate deosebite pentru prosperitatea materială şi spirituala regiunii.

O întâlnire cu sfântul Petru de Alcantara, la Barcelona, l-a determinat sreflecteze mai adânc asupra chemrii lui la o viaţă şi o activitate druite cu totul lui Dumnezeu. Dupce, în 1546, soia a murit, Francisc a urmat exerciiile spirituale ale sfântului Ignaiu de Loyola i, la 1 iunie a aceluiai an, a intra în Societatea lui Isus. Cu toate cnu era preot, în anul 1550, a fost primit în Ordinul Iezuit, dupce a renunat la Ducatul de Gandia, i sfântul Ignaiu personal a obinut permisiunea specialdin partea Sfântul Printe Papa. La 26 mai 1551, va celebra prima SfântLiturghie.

Închizându-i-se porile pentru onorurile i titlurile lumeti, i s-au deschis cele ale demnităţilor bisericeti. Îndatdupsfinirea ca preot, împratul Carol al V-lea l-a propus pentru demnitatea de cardinal, dar el a refuzat cu hotrâre. Înscu toatdorina lui de a rmâne umil i netiut, nu i-a fost cu putinţă srefuze misiunile ce i s-au încredinat în cadrul ordinului din care fcea parte. La zece ani dupmoartea sfântului Ignaiu, a fost ales superior general al iezuiilor, însrcinare ce a îndeplinit-o pânla sfâritul vieii, la 30 septembrie 1572.

Rugciune
Dumnezeule, lumina credincioilor i pstorul sufletelor, care l-ai aezat în Bisericpe sfântul Francisc, spre a pstori prin cuvânt oile tale i a le cluzi cu exemplul su, d-ne harul, ca,

prin mijlocirea lui, spstrm credina pe care ne-a împrtăşit-o i surmm calea pe care ne-a artat-o. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent