18 octombrie 2016

19 octombrie: Sfântul Paul al Crucii, preot


Una dintre familiile monahale foarte cunoscute în Biserica Romano-Catoliceste Congregaia Pasionitilor, cu numele oficial i întreg Congregaia Clericilor desculi ai Sfintei Cruci i ai Patimii Domnului nostru Isus Cristos. Membrii ei îi propun smediteze adânc suferinele i moartea Domnului, sle triascîn viaa lor personală şi sle predice poporului credincios, în vederea reînnoirii veii cretine. Printele acestei congregaii este sfântul Paul al Crucii, care a încetat din viaţă în ziua de 18 octombrie 1775, în mnstirea întemeiatde el la Roma, lângbiserica închinatsfinilor Ioan i Paul, pe colina Celio.


Paul s-a nscut în anul 1694, în Oveda, localitate aparinând provinciei Liguori, din nordul Italiei. i-a petrecut tinereea lucrând alturi de tatl su, care se ocupa cu negoul, dar, la vârsta de nousprezece ani, în urma ascultrii unei predici despre suferinele Domnului, s-a hotrât s-i ofere viaa cu totul lui Cristos, spre a micora mcar în parte durerile pe care pcatele oamenilor le provoaccelui Rstignit. Deoarece în acest timp veneienii pregteau o cruciadîmpotriva turcilor, Paul a considerat ci va realiza dorina înscriindu-se voluntar în armata cruciailor. În curând, îns, a constat cu amrciune corganizatorii expediiei urmreau, de fapt, interese materiale i scopuri meschine. A renunat la gândul de a se duce în cruciadă şi, pentru a ajunge la cunoaterea clara vocaiei sale, i-a impus un program de rugciune i de pocine aspre, privindu-l îndelung, cu ochii trupului i ai sufletului, pe Isus rstignit.

Cuprins de comptimire faţă de suferinele Rscumprtorului, rmânea adesea, câte apte ore consecutive, adâncit în meditaie. La vârsta de douzeci i ase de ani a cerut i a primit de la episcopul de Alexandria, diecezla nord de Genova, vemântul de penitent, cu emblema patimii Domnului: o inimavând deasupra o cruce, cu trei cuie i monograma lui Cristos. Dupce l-a convins i pe fratele su, Giovanni Battista, si se alture, s-au retras amândoi pe Muntele Argintario, într-un loc singuratic, i împreunau început o viaţă de rugciune intensă şi de mari privaiuni corporale. În zile de duminică şi srbtori, ei prseau schitul lor srccios, coborau prin satele învecinate i predicau despre patimile lui Cristos. Predica lor înflcratlua adesea forme dramatice: pentru a face mai vie icoana lui Cristos suferind, ei se biciuiau crunt în faa mulimii i apoi purtau pe spate o cruce mare de lemn. Chiar cei mai refractari dintre asculttori erau ptruni de gândul la gravitatea ofenselor aduse lui Dumnezeu prin pcatele svârite, pcate pentru a cror ispăşire Mântuitorul Isus a suferit nu numai în gândul i în inima sa, dar chiar i în trupul su.

În curând, alturi de cei doi frai s-au adunat i ali cretini doritori surmeze exemplul lor de viaţă. Pentru a avea confirmarea autorităţii bisericeti, ei s-au adresat papei Benedict al XIII-lea, care le-a permis sse constituie într-o congregaie monahală şi i-a hirotonit preoi pe fraii întemeietori. Paul a voit ca la numele lui de botez sadauge specificarea ceste al Crucii. El i-a câtigat o stimextraordinardin partea papei, a episcopilor i a credincioilor i a devenit printele spiritual al unei mari familii clugreti, care avea sdea Bisericii muli lucrtori vrednici în via Domnului. Pentru a da aprobare definitivcongregaiei nou întemeiate, papa Clement al XIV-lea l-a obligat pe Paul al Crucii saducunele îndulciri normelor de viaţă clugreascformulate de el, lucru pe care l-a fcut, dar el personal a urmat felul su de viaţă, pânla vârsta de optzeci i unu de ani, când a adormit în Domnul, în ziua de 18 octombrie 1775.

Sfântul Paul al Crucii este patronul secundar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureti. Congregaia Clugrilor Pasioniti a avut un rol important în pstorirea credincioilor i în conducerea acestei dieceze.

Rugciune
Sfântul preot Paul, a crui iubire unica fost crucea lui Cristos, sne dobândeasc, Doamne, harul tu, pentru ca, înflcrai de pilda lui, sîmbrăţişăm cu mai mult curaj, crucea noastrde fiecare zi. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent