17 octombrie 2016

18 octombrie: Sfântul Luca, evanghelist


Dintre cei patru evangheliti, sfântul Luca este singurul care nu face parte din poporul israelit i nu l-a vzut pe Domnul în timpul vieii sale pmânteti. Era de fel din oraul Antiohia i aparinea populaiei de limbgreac. Se pare c, în tineree, s-a pregtit sdevinmedic, deoarece sfântul apostol Paul, în Scrisoarea ctre Coloseni (4,14), îl numete Luca, medicul iubit. Nu se tie nimic despre data când a îmbrăţiat religia cretin, dar e posibil sfi fcut acest lucru în anul 42, când Paul i Barnaba au venit i au predicat Evanghelia în Antiohia, sau câiva ani mai târziu, dupaezarea în metropola Siriei a cretinilor fugii din Ierusalim, în urma uciderii cu pietre a sfântului tefan. Pe sfântul Luca îl întâlnim pentru prima datla Troas, alturi de apostolul Paul, pe care îl va urma în cltoriile sale misionare, rmânând alturi de el atât în prima captivitate (Fap 27,l-28), cât i în ultimii doi ani de viaţă, petrecui în închisoare la Roma (2Tim 4,11). Despre restul vieii sale nu mai aflm nimic în crile Noului Testament.


Într-o scriere din secolul al II-lea, Prologul antimarcionit al Evangheliei lui Luca, astfel este sintetizatviaa lui Luca: Sirian din Antiohia, de profesiune medic, ucenic al Apostolilor, l-a urmat pe Paul pânla depunerea mrturiei de credinţă prin martiriu. L-a slujit frrezervpe Domnul, nu i-a luat soie i nu a avut copii. A murit la vârsta de 84 de ani, în provincia Beoia, din Grecia, plin de Duhul Sfânt.

De la sfântul Luca ne-a rmas o istorisire a vieii i învăţăturilor Mântuitorului Isus, carte ce este primitde Bisericdrept a treia evanghelie, precum i o scriere despre evenimentele petrecute dupînlarea la cer a Domnului, cu o referire mai amplla convertirea i activitatea sfântului Paul, scriere numitFaptele Apostolilor. Amândoucrile sunt adresate unui oarecare Teofil, personaj de vazîn comunitatea cretin, sau un nume simbolic, Teofil care înseamniubitor de Dumnezeu, sub care se înelege mulimea credincioilor. Pentru întocmirea acestor lucrri, Luca a cercetat i confruntat tot ce se scrisese pânatunci, precum i eventuali martori oculari. Deoarece muli au încercat salctuiasco istorisire a faptelor care s-au împlinit printre noi, aa cum ni le-au transmis cei care de la început au fost martori oculari i au devenit slujitori ai cuvântului, dupce am cercetat toate de la început cu grij, m-am gândit să ți le scriu i eu în mod sistematic, preabunule Teofil, ca ste convingi de temeinicia învățăturilor pe care le-ai primit. (Lc 1,l-2).


Mai mult decât ceilali evangheliti, Luca ne prezintpe larg fizionomia umana Rscumprtorului, buntatea lui, delicateea faţă de cei sraci i prsii, grija faţă de cei care se întorc de pe cile pcatului.

El este singurul care istorisete naterea lui Ioan Boteztorul, vizita Mariei la vara ei, Elisabeta, diferite fapte din timpul copilriei lui Isus, fapt pentru care a fost numit biograful Maicii Domnului i al copilriei lui Isus. Existexegei care presupun o întâlnire personalîntre sfântul Luca i Preacurata FecioarMaria i nu exclud posibilitatea ca ea însăşi s-i fi dictat imnul sublim ce l-a înlat ctre Atotputernicul la întâlnirea cu mama lui Ioan Boteztorul. O tradiie veche ne spune csfântul Luca a fixat i prin culori, într-o icoan, trsturile feei Maicii Domnului.

Sfântul Luca a reinut câteva parabole i cuvinte ale lui Isus, pe care ceilali evangheliti nu le amintesc. Astfel, numai Luca istorisete parabola drahmei pierdute, a fiului risipitor, a vameului i fariseului, a lui Lazr cel srac i bogatul nemilostiv. Tot numai el a reinut cuvintele lui Isus despre femeia pctoas: i s-au iertat pcatele ei cele multe, pentru ca iubit mult (Lc 7,47). De asemenea, i cuvintele adresate femeilor în drumul spre calvar: fiice ale Ierusalimului, nu mplângei pe mine, ci mai degrabplângei-vpe voi i pe copiii votri. (Lc 23,28). Tot el ne relateazrugciunea lui Isus pe Cruce: Tat, iart-i, cci nu tiu ce fac (Lc 23,34), precum i promisiunea dattâlharului: Adevr îi spun, astzi vei fi cu mine în paradis (Lc 23,43). Evanghelia dupsfântul Luca ne ajutscunoatem mai bine gingăşia omenească şi nesfârita iubire divina Rscumprtorului lumii.

Rugciune
Doamne Dumnezeule, care l-ai ales pe sfântul Luca spre a dezvlui, prin predică şi prin scris, misterul iubirii tale faţă de cei sraci, f, ca aceia care se mândresc cu numele de cretin, sstruie în a fi o inimă şi un gând i toate neamurile sse învredniceascsvadmântuirea ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent