21 octombrie 2016

22 octombrie Sfântul Ioan Paul al II-lea, papă


Karol Józef Wojtyła, ales papla 16 octombrie 1978, s-a nscut la Wadowice, un orala 50 km de Cracovia, pe 18 mai 1920. Era al doilea dintre cei doi fii ai lui Karol Wojtyła i Emiliei Kaczorowska, care a murit în 1929. Fratele su mai mare, Edmund, medic, a murit în 1932, iar tatl su, subofier în armat, în 1941.


Dupce a terminat studiile la coala superioarMarcin Wadowita din Wadowice, în 1938 s- a înscris la Universitatea Jagellónica din Cracovia. Când forele de ocupaie naziste au închis Universitatea în 1939, tânrul Karol a muncit (1940-1944) într-o mină şi, apoi, în fabrica chimicSolvay. Începând din 1942, simind chemarea la preoie, a frecventat cursurile de formare din seminarul major clandestin din Cracovia, condus de arhiepiscopul de Cracovia, cardinalul Adam Stefan Sapieha. În acest timp a fost unul dintre promotorii Teatrului Rapsodic, i acesta clandestin. Duprzboi, i-a continuat studiile în seminarul major din Cracovia, recent deschis, i în Facultatea de Teologie a Universităţii Jagellónica, pânla hirotonirea preoeasc, la Cracovia, pe 1 noiembrie 1946. Ulterior, a fost trimis de cardinalul Sapieha la Roma, unde a obinut doctoratul în teologie (1948), cu o tezdespre credinţă în opera sfântului Ioan al Crucii. În acea perioad, în timpul vacanelor, i-a exercitat ministerul sacerdotal între emigranii polonezi din Frana, Belgia i Olanda. În 1948 s-a întors în Polonia i a fost vicar mai întâi în parohia din Niegowi, în apropiere de Cracovia, i apoi la Sfântul Florian, în ora. A fost capelan universitar pânîn 1951, când a reluat studiile filosofice i teologice. În 1953 a prezentat la Universitatea Catolicdin Lublin o tezdespre posibilităţile de a fonda o eticcretinplecând de la sistemul etic al lui Max Scheler. Mai târziu a ajuns profesor de teologie morală şi eticla seminarul major din Cracovia i la Facultatea de teologie din Lublin.

Pe 4 iulie 1958, papa Pius al XII-lea l-a numit episcop auxiliar de Cracovia. Pe 13 ianuarie 1964 a fost numit arhiepiscop de Cracovia de Paul al VI-lea, care l-a creat Cardinal pe 26 iunie 1967. A luat parte la Conciliul al II-lea din Vatican (1962-65), având o contribuie importantla elaborarea constituiei Gaudium et spes. Cardinalul Wojtyła a luat parte i la cinci adunri ale sinodului episcopilor anterioare pontificatului su.

A fost ales pappe 16 octombrie 1978 iar pe 22 octombrie a avut loc începutul solemn al ministerului su de pstor universal al Bisericii. Cltoriile apostolice în lume, expresie a grijii sale pastorale permanente ca urmaal lui Petru pentru toate Bisericile, au fost 104. Între principalele sale documente se numr14 enciclice, 15 exortaii apostolice, 11 constituii apostolice i 45 de scrisori apostolice. Papei Ioan Paul al II-lea i se datorează şi 5 cri: Strecem pragul speranei, Dar i mister: la al cincizecilea aniversar al preoiei mele, Triptic roman, meditaii în formde poezie, Ridicai-v, smergem! i Memorie i identitate.

Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat 147 de ceremonii de beatificare în care a proclamat 1338 de fericii i 51 de canonizri, pentru un total de 482 de sfini. A inut 9 concistorii, în care a creat 231 (+ 1 in pectore) cardinali. A prezidat 6 reuniuni plenare a Colegiului Cardinalilor.

Nici un papnu a întâlnit atâtea persoane ca Ioan Paul al II-lea: la audienele generale de miercuri (peste 1160) au participat mai mult de 17.600.000 de pelerini, fra socoti celelalte audiene speciale i celebrrile religioase (peste 8 milioane de pelerini au venit doar în cursul Marelui Jubileu al anului 2000), sau milioanele de credincioi întâlnite în timpul vizitelor pastorale din Italia i din lume. Numeroase au fost i personalităţile politice primite în audienţă: este suficient samintim cele 38 de vizite oficiale i alte 738 de audiene sau întâlniri cu efi de stat sau cele 246 audiene i întâlniri cu primi minitri.

A murit la Roma, în camera sa din Cetatea Vaticanului, la ora 21,37 a zilei de sâmbt2 aprilie 2005. Funeraliile solemne în Piaa Sfântul Petru i înmormântarea în Grotele Vaticane au avut loc pe 8 aprilie.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai rânduit pe sfântul Ioan Paul al II-lea ca pstor al întregii tale Biserici i l-ai fcut sstrluceascîn chip minunat prin învăţătură şi prin sfinenia vieii, d-ne nou, care cinstim meritele sale, harul, sstrlucim prin fapte bune înaintea oamenilor i sardem de iubire înaintea ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent