15 octombrie 2016

16 octombrie: Sfânta Margareta Maria Alacoque, fecioară


Margareta era al cincilea copil al soilor Claudiu Alacoque i Filiberta Lamyn. S-a nscut la 22 iulie 1647, în Verosvres, localitate din estul Franei, nu departe de Lyon. Din copilrie a manifestat o repulsie vizibilfaţă de cuvinte i acte indecente, simindu-se permanent îndemnat, dupcum va mrturisi mai târziu într-o scrisoare, sspunaceste cuvinte pe care atunci nici nu le înelegea bine: o, Dumnezeul meu, îi consfinesc curăţia sufletului meu i fac vot de castitate perfect! Când ea avea opt ani, tatl su a murit, iar mama a încredinat-o clugrielor clarise din Charolles. Aici s-a pregtit pentru Prima SfântÎmprtăşanie, pe care a primit-o la vârsta de nouani.


Cu prilejul jubileului din anul 1570, clugrul franciscan care a predicat zilele de reculegere în parohia Verosvres i-a ascultat mrturisirea i apoi i-a dat asigurarea ceste chematla viaa de mnstire. În ziua de 19 iunie 1671, Margareta i-a fcut testamentul, conform uzanelor, i a intrat în mnstirea clugrielor Vizitandine din Paray-le-Monial. Sora care se îngrijea de formarea novicelor, observând spiritul de adâncunire cu Dumnezeu a tinerei începtoare, i-a spus: Mergi i te aeazîn faa Domnului Isus Cristos ca o pânzcare ateaptîn faa pictorului. i pictorul divin a început realizarea unei icoane vii a umilinei, a iubirii faţă de Preasfântul Sacrament, a dorinei de sacrificiu pentru ispăşirea nerecunotinei omeneti faţă de nesfârita dragoste a lui Dumnezeu.
Pe când se ruga înaintea Preasfântului Sacrament, într-o zi din luna iunie a anului 1675, Mântuitorul Isus i-a aprut cu inima ieitafardin piept, arzând ca un cuptor încins de flcri, i i- a spus: privete aceastinimcare i-a iubit atât de mult pe oameni, încât nu a cruat nimic i s-a consumat cu totul spre a le dovedi dragostea ce le-o port. Drept recunotinţă, din partea celor mai muli nu primesc decât ingratitudine, prin lipsa lor de respect i prin sacrilegiile ce le svâresc, prin rceala i dispreul faţă de prezena mea în taina sfânta Euharistiei. Pentru aceasta, îi cer ca prima vineri dupa opta zi de la srbtoarea Trupului i Sângelui meu (Joia Verde) sfie dedicatcinstirii Inimii mele, prin primirea sfintei împrtăşanii i îndeplinirea unui act de reparare a ofenselor aduse onoarei mele, adeseori rnitde purtarea nedemnfaţă de Preasfântul Sacrament al altarului. Îi promit cInima mea va revrsa din belug darurile iubirii sale divine asupra tuturor acelora care îmi vor aduce aceastcinstire, i vor cuta ca i alii sfacacest lucru. În timpul altor extaze i viziuni, Mântuitorul Isus i-a artat Margaretei Maria cva acorda haruri mari i celor care vor face actul de reparaie i vor primi Sfânta Împrtăşanie în prima vineri din fiecare lun, precum i tuturor celor care, în diferite feluri, vor aduce o cinstire deosebitInimii Sale Preasfinte.

Umila clugriţă din Paray-le-Monial a avut de suferit mult atunci când le-a transmis superiorilor si mesajul ce i-a fost încredinat. Considerându-se cacesta este rodul unei imaginaii exaltate, ei au refuzat hotrât de a-l lua în seamă şi pe nefericita vizionarau supus-o unor aspre umiline. Spre uimirea tuturor, Margareta Maria i-a pstrat calmul i respectul faţă de superiorii ei, îndeplinind cu tragere de inimmuncile ce i s-au încredinat, urmând deviza sfântului Francisc de Sales: Nu cere nimic, nu refuza nimic. Între timp, a fost numit ca duhovnic al mnstirii printele iezuit Claudiu de la Colombière, om cu o cultură şi o viaţă spiritualaleas. El a îneles sensul adânc i valoarea descoperirilor relatate de Margareta Maria. Cu discreie i perseverenţă, a reuit sîndeprteze prerile greite, astfel încât muli dintre cei care se declaraseradversari ai autenticităţii viziunilor de la Paray-le-Monial, acum le susineau cu ardoare. În ziua de 17 octombrie 1690, la vârsta de patruzeci i trei de ani, Margareta Maria se stingea cu mulumirea în suflet că şi-a împlinit misiunea de a face cunoscutIubirea lui Dumnezeu pentru oameni.

Rugciune
Te rugm, Doamne, revarsasupra noastrduhul cu care ai copleit-o pe sfânta Margareta Maria, ca sputem cunoate i noi iubirea lui Cristos, care întrece orice tiinţă, i sne umplem de toatplintatea ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent