05 octombrie 2016

6 octombrie: Sfântul Bruno, preot



Sfântul Bruno s-a nscut probabil în anul 1030 la Köln, dintr-o familie nobil, i a urmat cursurile colii episcopale din Reims. A devenit apoi canonic i profesor de tiine i literaturla aceeai coal, dobândindu-i un mare renume în comentarea Sfintei Scripturi, îndeosebi a scrisorilor sfântului Paul. Printre elevii si s-au aflat Hugo de Châtillon, care va deveni papa Urban al II-lea i viitorul episcop de Grenoble, sfântul Hugo. Deoarece s-a opus practicelor simoniace, a întâmpinat unele dificultăţi care l-au determinat sprseascînvăţământul i surmeze chemarea ctre singurtate, pe care o simise din tineree. Cu acest gând, s-a retras mai întâi într-un schit de lângmnstirea din Molesme. Împreuncu ali ase clugri dornici de o mai mare reculegere, a mers la episcopul Hugo din Grenoble, care, în anul 1084, le-a oferit un loc singuratec în masivul muntos la Grande Chartreuse, la poalele Alpilor. Aici a luat fiinţă Ordinul Clugresc al Cartusianilor.


Sub conducerea lui Bruno, clugrii triau în locuine individuale, compuse din trei încperi: un atelier, o camerde lucru i pentru pregtirea hranei i o camerpentru dormit i rugciune, camerîn care nu avea voie sintre nimeni. Ei se întâlneau în Oratoriu pentru oficiul divin i sfintele slujbe. Viaa lor era împritîntre rugciune, munca manuală şi munca intelectual, care consta în copierea de manuscrise. Înconjurat de cercul chiliilor clugreti, la mijloc se afla cimitirul. Aceastpace, pe care lumea nu o cunoate, aduce în inimi bucuria Sfântului Duh, îi scria Bruno unui prieten.

În anul 1088, Bruno a fost chemat la Roma de ctre fostul su elev, papa Urban al II-lea. Aici a rmas timp de patru ani, ca sfetnic al Printelui cretintăţii, în problemele refacerii vieii spirituale a clerului i poporului. Apsat de agitaia din Oraul Etern i în permanenţă stpânit de dorul dupsingurtate i reculegere, obine de la papa învoirea de a se retrage în Calabria, unde înfiineazo nousihstrie ce avea satragde-a lungul veacurilor nenumrai brbai iubitori de bucuriile curate ale dezlipirii de cele trectoare i ale contemplrii celor venice.

Analele mnstirii din Torre, Calabria, menioneazc, înainte de a muri, veneratul abate i-a chemat pe frai în jurul su, a cerut iertare pentru eventualele greeli faţă de ei i față de ali oameni, a fcut o mrturisire publicde credinţă şi, linitit, a închis ochii. Era ziua de 6 octombrie a anului 1101. La 17 februarie 1623, papa Grigore al XV-lea a introdus comemorarea sfântului Bruno în calendarul Bisericii Universale.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai chemat pe sfântul Bruno s-i slujeascîn singurtate, d-ne, te rugm, prin mjilocirea lui, harul, ca, în tumultul acestei lumi, cugetul sne fie pururi înlat spre tine. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent