19 octombrie 2016

20 octombrie: Sfânta Irina din Portugalia, fecioară


Oraul portughez Santarem pstreazîn numele su amintirea unei tinere fecioare din secolul al VI-lea, care, prin viaa ei curată şi prin moartea tragicce i-a adus sfâritul, a fcut ca numele de Irina sfie între cele mai rspândite nume atât în Portugalia, cât i în Spania.


Irina a trit în localitatea Tomar, din Extremadura, pe la jumtatea secolului al VI-lea. Pentru a-i asigura o formare temeinic, prinii au încredinat-o unei mnstiri, unde s-i însueasccunotinele i deprinderile necesare unei tinere de familie nobil. Dupterminarea primei etape de formare au rechemat-o la casa printească şi l-au angajat pe un clugr de la abaia învecinatsvină şi s-i predea lecii la domiciliu, deoarece, conform obiceiului din acele vremi, tânra Irina nu ieea din curtea castelului decât o singurdatpe an, la srbtoarea sfinilor Petru i Paul, când mergea sse închine la sanctuarul închinat lor. Cu prilejul unei astfel de cltorii, a fost vzutde un tânr nobil, numit Bertod, care s-a îndrgostit peste msurde fptura ei aleas. Înelegând cdragostea lui nu va fi niciodatîmprtăşit, a czut praddisperrii i a fost cuprins de o boalce-l ducea cu pai repezi spre mormânt. Irina a aflat despre aceasta i, cu învoirea prinilor, s-a dus la cptâiul nefericitului muribund, i-a destinuit jurmântul ei de a se consacra lui Dumnezeu pentru toatviaa, l-a îndemnat s-i punîncrederea în buntatea Tatlui Ceresc i i-a luat rmas bun, spunându-i: la revedere, în paradis! Vizita Irinei a adus pacea în sufletul lui Bertod. El a rmas cu convingerea c, dacea nu s-ar fi consacrat lui Dumnezeu, cu siguranţă, ar fi acceptat sfie soia lui. Acest gând l-a ajutat snu se mai gândeascla ea decât pentru a-i exprima admiraia faţă de frumuseea i gingăşia sufletului ei.

Nu aceleai erau gândurile profesorului. Cuprins de o pasiune violentfaţă de tânra lui elev, a început s-i permitgesturi i cuvinte provocatoare, încercând sobinasentimentul ei. Irina a simit primejdia în care se afla, a cerut sîntrerupleciile, iar clugrul nesocotit sfie pedepsit i închis în mnstire. Drept rzbunare, acesta a rspândit mai multe zvonuri calomnioase la adresa Irinei, spunând, printre altele, cîn curând va nate un copil. Zvonul a ajuns i la urechile lui Bertod. Cuprins de gelozie, a tocmit un asasin scurme viaa aceleia care, conform zvonului, i-a btut joc de el. Peste câteva zile, trupul Irinei, sfârtecat de mai multe lovituri de sabie, a fost descoperit pe malul fluviului Tajo de ctre clugrii benedictini, în dreptul oraului Scallabis, ce avea sse numeascde atunci încolo Santa Irina, prin prescurtare, Santarem. Sfânta Irina rmâne o floare splendid, crescutîn pmântul unei epoci pline de crime i decdere moral.

Rugciune
Ascult-ne, Dumnezeule, mântuirea noastr, pentru ca, celebrând cu bucurie srbtoarea sfintei Irina, sînvăţăm a te sluji cu iubire. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent