28 octombrie 2016

29 octombrie: Sfântul Narcis, episcop


Sfântul Narcis este al treizecilea episcop al Ierusalimului, chemat spstoreascaceastvenerabilbisericîn anul 195, pe când avea vârsta de aproape o sutde ani. Despre el se tie c, împreuncu Teofil al Cezarei, a prezidat Conciliul care a hotrât ca srbtoarea Patelui sfie inutîntotdeauna în zi de duminic. Pânatunci, unele biserici srbtoreau Învierea, urmând datele calendarului ebraic, i astfel, srbtoarea Patelui cdea în fiecare an în altzi din sptmân.


Cu toatvârsta înaintată şi înelepciunea de care ddea dovad, nu a fost scutit de loviturile urii i rutăţii omeneti. Trei oameni nemernici, pentru a se dezvinovăţi pe ei înii de o oarecare crim, l-au acuzat pe pstorul lor de unele fapte nedemne, jurându-se cnu mint. Sfiu ars de viu, dacmint, a spus primul, smmnânce lepra, s-a jurat al doilea, iar al treia a adugat: i eu sorbesc. Faţă de atare calomnie, btrânul episcop a considerat ceste mai bine stacă şi sprseascIerusalimul, întorcându-se în singurtatea chiliei sale. Toi au crezut ca disprut definitiv i, dupcâiva ani, au reales un înlocuitor, în persoana lui Germanian, cruia i-a urmat, duppuin timp, episcopul Gordus. Între timp, cei trei calomniatori au ajuns svadrealizate jurmintele false pe care le-au fcut: primul a ars într-un incendiu, împreuncu toi ai si, al doilea a murit mcinat de lepr, iar al treilea i-a pierdut vederea, plângându-i greeala.

Spre uimirea i bucuria tuturor, în anul 212, btrânul Narcis reapare în ora, cu trupul slbit, înscu inima i mintea pline de viaţă. L-au rugat sprimeascdin nou conducerea diecezei. El a acceptat, dar a cerut si se dea un episcop ajuttor, fiind prima datîn istoria Bisericii cla acelai scaun episcopal se aflau concomitent doi episcopi. Aceastpractica fost urmată şi de alte biserici i continupânîn zilele noastre, în cazurile când episcopul titular nu este în msur, din cauzde sntate sau vârst, sîmplineasctoate obligaiile misiunii sale. Ajutorul sfântului Narcis s-a numit Alexandru. De la el ne-a rmas o scrisoare în care aratca, la vârsta de 116 ani, episcopul Narcis îi exercitatribuiile sale în chip strlucit. Se crede ca murit la vârstde 120 de ani, fiind venerat chiar din timpul vieii ca un urmavrednic al sfinilor apostoli i al patriarhilor.

Rugciune
Dumnezeule, care ai binevoit s-i druieti Bisericii tale un chip al bunului Pstor, în persoana sfântului Narcis, prin mijlocirea lui, învrednicete-ne cu buntate sajungem la păşunile tale venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent