Translate

13 octombrie 2016

14 octombrie: Sfântul Calist I, papă martir


Sfântul Calist a condus Biserica Romei între anii 217 i 222. Chiar de la începutul pontificatului su, a fost silit sia atitudine împotriva învăţăturilor greite ale preotului Hipolit, pe care l-a condamnat în mod public. Acesta a primit sfie ales antipap, producând multtulburare în Biserică şi mari greutăţi pontifului legitim. Mai târziu, el va reveni la credina adevrată şi va muri cu moarte de martir, dar va rmâne de la dânsul o carte plinde injurii la adresa sfântului Calist. i învăţatul scriitor Tertulian, contemporan cu Hipolit, l-a judecat foarte aspru pe papa Calist pentru atitudinea lui înelegtoare faţă de cretinii czui în unele greeli considerate de neiertat de ctre moralitii rigoriti. Din cauza acestor doi scriitori, papa Calist este unul dintre papii calomniai de contemporanii lor, cruia istoria i-a fcut dreptate, artând ca fost un om înelept, energic i plin de buntate.


Calist s-a nscut în a doua jumtate a veacului al II-lea, pe la 155, în cartierul Romei numit Trastevere, ca fiu al unui oarecare Domiiu, sclav în casa lui Carpofor, înalt funcionar al împratului Comodus. Deoarece din tineree a dat dovadde o inteligenţă deosebit, stpânul su i- a încredinat administrarea bunurilor materiale ale lui i ale comunităţii cretine din care fcea parte. În urma unor operaii financiare nefericite, Calist a fost condamnat sînvârto piatrde moar. Încercând s-i caute dreptatea împotriva oamenilor de afaceri care l-au ruinat, acetia l-au denunat

ceste cretin i au obinut condamnarea lui la biciuire i deportarea în Sardinia, pentru a lucra la minele de metale sau la carierele de piatr. Tratamentul la care erau supui cei ce ajungeau aici era atât de îngrozitor, încât Biserica îi considera martiri pe toi cretinii condamnai astfel. Între timp, împratului Comodus, a dat o amnistie generalpentru cretinii condamnai. Calist s-a stabilit la Antium, unde tria din ajutorul pe care Biserica îl ddea celor care fusesercondamnai pentru credinţă.

În anul 203, dupmoartea papei Victor pe scaunul vacant este ales Zefirin, care cunoscând calităţile lui Calist, chemându-l la Roma, l-a ridicat la treapta preoiei i l-a asociat la conducerea administraiei bisericeti, numindu-l administratorul cimitirului donat Bisericii de ctre familia Ceciliilor. Prin grija i iscusina lui Calist, Biserica Romana obinut dreptul de proprietate i personalitatea civilîn faa legilor romane. Se pare cacesta este primul act oficial care consemneazexistena de fapt a comunităţii cretine din Roma. Tot datoritlui Calist, cimitirul a fost extins i înfrumuseat, devenind renumitele Catacombe ale Sfântului Calist. Într-un perimetru de 400 m lungime i 300 m lăţime se aflpatru rânduri de galerii suprapuse, cu o lungime totalde peste 20 de km. Pelerinii i turitii care trec prin Roma nu pierd ocazia de a vizita aceste monumente ale credinei i artei cretine. Ele sunt preioase i pentru faptul cîn criptele subterane de aici au fost aezate trupurile unor martiri renumii, între care Cecilia, papii Ponian, Anter, Fabian i alii.


La moartea papei Zefirin, în anul 217, clerul din Roma l-a ales ca urmala scaunul episcopal al sfântului Petru. În aceastcalitate, el s-a dovedit un bun cunosctor al învăţăturii cretine i al spiritului evanghelic. Una dintre problemele grave ce se puneau pentru muli cretini din acea perioadera problema cstoriei între persoane provenind din clase sociale diferite sau a cstoriei între o persoanliberă şi o persoanaflatîn sclavie. Legea romaninterzicea i declara nule astfel de cstorii. Papa Calist, în numele egalităţii între oameni i a libertăţii aduse prin mântuire, a declarat cîn faa lui Dumnezeu aceste cstorii sunt admise i, prin urmare, Biserica le considervalide. Hotrârea luatde energicul pontif a fost aspru criticatde adversarul su, Hipolit, dar a adus pacea în sufletele multor cretini.

Dupcinci ani, douluni i zece zile de pontificat, Calist a fost asediat în casa sa din Trastevere i aruncat pe fereastrîntr-o fântândin apropiere, probabil în ziua de 14 octombrie a anului 222 sau 223.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai chemat pe sfântul papCalist, sslujeascBisericii i sse îngrijeascde credincioii rposai, întrete-ne, te rugm, ca, prin mrturia lui de credinţă, eliberai din sclavia corupiei, smeritm a dobândi motenirea venic. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent