07 octombrie 2016

8 octombrie: Sfânta Pelagia, fecioară martiră


Martirologiul Roman amintete mai multe sfinte cu acest nume, dar de fapt e vorba despre un caz de dublare pentru cdoar o singurfemeie cu acest nume ar fi cea autentic. Se pare cnotarietatea unei penitente, despre care vorbete sfântul Ioan Gurde Aur într-una din predicile sale, ar fi eclipsat numele i existena unei tinere martire din Antiohia care se numea Pelagia, victima persecuiei lui Diocleian.


Copila, având vreo 15 ani, a dat mrturie într-un mod aparte despre fidelitatea față de Cristos: atunci când soldaii au ajuns la casa ei pentru a o duce dinaintea tribunalui care trebuie so condamne datoritfaptului cera cretin, Pelagia a cerut permisiunea de a se schimba de haine. Primind învoirea, a urcat la etajul casei i fiind contientde tratamentul la care va fi supus trupul su, pentru a se prezenta neîntinatîn faa mirelui divin s-a aruncat de la fereastr, zdrobindu-se de pmânt.

Femeia despre care vorbete sfântul Ioan Gurde Aur, era o balerindin Antiohia, pe care lumea o chema Margareta, adicpreioasa, pentru rara frumusee a chipului su i pentru bogatele podoabe ale trupului su, atât de atrgtoare încât l-au atras până și pe episcopul cetății, în timp ce se îndrepta în procesiune spre sinod. Bunul episcop, dupo clipde rtcire, se regsi pe sine i gsi puterea de a trage o învățăturmoraldin acea apariie: daco femeie, spuse el, se aranjeazca saparatât de frumoaspentru a-i face plcere omului muritor, cât de mult ar trebui sne împodobim sufletul destinat lui Dumnezeu cel venic? Acea femeie, auzind cuvintele episcopului, a fost adânc micatprin harul lui Dumnezeu. Astfel, se duse i se prosternla picioarele episcopului i ceru botezul. Din acel moment îi schimbhainele scumpe cu tunica de penitență.


Pentru a-i pierde urma, se travesti în haine brbteti i prsind pe timp de noapte Antiohia, se duse pe jos pânla Ierusalim, unde îi tri restul zilelor într-o grotde pe Muntele Mslinilor, purtând numele brbtesc de Pelagiu. Descoperindu-se adevrata sa identitate dupmoarte, cretinii i-au acordat cinstea ce se cuvine persoanelor sfinte, dându-i numele de Pelagia.

Deoarece Biserica din primele veacuri rezerva un cult deosebit memoriei martirilor putem reine faptul csfânta veneratîn aceastzi este copila din Antiohia.

Rugciune
Dumnezeule, tu ne dai astzi bucuria de a o srbtori pe sfânta Pelagia i ne luminezi cu exemplul curăţiei i al triei sale. Druiete-ne cu buntate harul de a fi ajutai, prin meritele ei, sînaintm pe drumul credinei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent