29 octombrie 2016

30 octombrie: Sfântul Gerard de Potenza, episcop


Nscut la Piacenza, a fost ales episcop la Potena, în Lucania, datoritvirtuilor i activității sale taumaturgice. A murit dupdoar opt ani de episcopat. Succesorul su, Manfredo, a scris o biografie a episcopului Gerard într-o manierdeclarat penegiristic.


Descendent al unei familii nobile i ilustre, La Porta, a fost episcop la Potenza între anii 1111 i 1119. Om de o culturvastă și o pietate solid, dupperioada tinereii petrecute în patria natal, se îndreptspre Italia Meridionalîn cutarea singurtății sau pentru a fi mai aproape de punctele de îmbarcare a cruciailor care se îndreptau spre locurile sfinte. Ajuns la Potenza, Gerard vzu deschizându-se dinaintea-i un vast câmp de apostolat, în special printre tineri. Deschise tuturor, în mod gratuit bogățiile culturii i buntății sale, atrgându-i simpatia întregului popor. La moartea episcopului cetății, clerul i poporul l-au ales pstorul lor. Demnitatea de care a avut parte nu a schimbat nicidecum austeritatea vieii sale i nici simplitatea comportamentului su.

Dupabia un an de la moartea sa, Pontiful Roman, Calist al II-lea, a proclamat sfinenia sa.

Rugciune
D-ne, te rugm, Dumnezeule atotputernic, harul, scinstim precum se cuvine amintirea sfântului episcop Gerard. Tu ai voit ca el sfie de folos prin cuvânt i exemplu celor în fruntea crora a fost pus: f-ne ssimim necontenit i noi ajutorul mijlocirii sale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent