14 octombrie 2016

15 octombrie: Sfânta Tereza din Avila, fecioară și învățător al Bisericii


În cartea de familie a soilor Alfons de Cépeda i Beatrice de Ahumada, din oraul Ávila (Spania), este notat: miercuri, a douzeci i opta zi din luna martie a anului 1515, s-a nscut fiica mea, Tereza, la orele 5 dimineaa, poate cu o jumtate de ormai târziu sau mai degrab, la rsritul soarelui din acea zi. Din anii copilriei, Tereza a dovedit o rarcapacitate de a trece de la dorine la fapte i de a-i atrage pe alii de partea ei. Dupce, la vârsta de doisprezece ani, a pierdut- o pe mama, ea s-a aruncat în genunchi în faa unei icoane a Preacuratei i a implorat-o s-i fie mam.


Pentru formarea intelectuală şi morala fiicei sale, Alfons de Cépeda a fost încredinatsurorilor Augustine unde a întâlnit-o pe Maria Briceno, o clugriţă sfânt, care i-a redeteptat în suflet gândul i dorina frumuseilor nepieritoare. Simea totui ci-ar veni foarte greu sse despartde bucuriile preferate i ea însăşi mrturisete cdorea mult ca Bunul Dumnezeu snu o cheme la viaa de mnstire. Cu toate acestea, în urma convorbirilor cu un alt suflet ales, m-am hotrât smînving pe mine însmi. Astfel a cerut permisiunea tatlui su i a intrat în mnstirea clugrielor carmelitane din Ávila.

Când am îmbrcat haina clugreasc, Domnul m-a fcut sîneleg cât de darnic este faţă de cei care se înving pe ei înii pentru a-i sluji lui. În aceeai clip, am simit în sufletul meu o mulumire atât de mare pentru starea pe care am ales-o, încât nimic nu a putut so micoreze, pânîn ziua de astzi... Nu aveam înc, mi se pare, iubirea de Dumnezeu... Dar o luminputernicm-a fcut sîneleg ctot ce este trector valoreazfoarte puin. Timp de douzeci de ani a trit în mnstire, încercând sîmpace dorina desvâririi spirituale cu satisfacerea dorinei de comoditate i afeciuni umane. Dar într-o zi, icoana cu Ecce Homo, aflatîn capel, s-a însufleit i a început ssângereze în prezena Terezei. Atunci, Tereza a îngenuncheat în faa lui Cristos i L-a rugat s-i dea o datpentru totdeauna puterea de a nu-l mai ofensa. Întritde harul divin, a rupt în inima ei legturile unor afeciuni prea omeneti i a druit-o lui Dumnezeu, începând o viaţă nou, plinde suferine i bucurii suprafireti, pe care le-a descris cu miestrie în crile sale: Drumul perfeciunii, Gânduri despre iubirea de Dumnezeu, Castelul interior.

Deoarece în mnstiri ptrunseserluxul, comoditatea i delsarea, Tereza a simit chemarea de a se consacra operei de reformare a vieii clugreti. Dupce s-a sftuit cu mai muli oameni renumii prin sfinenia i înelepciunea lor, a obinut de la papa Pius al IV-lea aprobarea de a proceda la întemeierea unor mnstiri în care sse respecte cu strictee rânduielile primitive, foarte aspre, ale ordinului Carmelitan. Astfel, la 27 august 1562 a luat fiinţă lângÁvila prima mnstire a Carmelitanelor Descule, dedicatsfântului Iosif. Aceastoperimensa cerut din partea sfintei Tereza multenergie, tenacitate, inteligenţă şi îndeosebi o încrede frmargini în Providenţă. Tereza frharul lui Dumnezeu este o femeie srman. Cu harul lui Dumnezeu, este o forţă. Cu harul lui Dumnezeu i cu muli bani, este o putere.

Cunosctoare adânca vieii sufleteti i îneleaptconductoare de contiine, Tereza a rmas i femeia practicce se ocupa de cele mai mrunte lucruri din casă şi de problemele economice ale vieii. La orice reîntâlnire cu surorile ei de mnstire, cuta svincu mici atenii pentru fiecare dintre ele i dorea ca severitatea mnstireascsfie însoitde o sinceră şi neîncetatvoie bun.

La 4 octombrie 1582 se afla în mnstirea din Alba (Spania), epuizatde eforturile i cltoriile întreprinse, simind cse apropie sfâritul, a cerut si se aducSfânta Împrtăşanie. Când a vzut Preasfântul Sacrament, a exclamat: Domnul meu i Mirele meu! A venit în sfârit clipa dupcare am suspinat cu atâta dor. Spre orele 9 seara, a închis ochii, cu capul rezemat de braul surorii Ana, dupun extaz ce a durat 14 ore. Papa Grigore al XV-lea a ridicat-o la cinstea sfintelor altare în ziua de 12 martie 1622, confirmând sentimentele de adâncveneraie cu care a fost înconjuratchiar înainte de sfâritul vieii pmânteti.

Rugciune
Dumnezeule, care, prin Duhul tu, ai inspirat-o pe sfânta Tereza s-i arate Bisericii o cale spre desvârire, d-ne harul saflm mereu hranîn învăţătura ei spirituală şi sfim înflcrai de dorul dupadevrata sfinenie. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent