06 octombrie 2016

7 octombrie: Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului

Rozariul s-a nscut din dragostea cretinilor pentru Maria în epoca medieval, posibil în perioada cruciadelor. Obiectul folosit pentru aceastrugciune, coroana, are o origine foarte veche. Un obiect asemntor se gsete la clugrii din Orient. În mnstirile medievale, atunci când clugrii care nu erau preoi erau scutii de recitarea psaltirii din cauza necunoaterii limbii latine, integrau în practica lor de pietate recitarea de Tatl nostru, pentru care sfântul Beda Venerabilul a sugerat folosirea unui irag de boabe. Apoi, povestete o legend, chiar Preacurata apru sfântului Dominic îndemnându-l sse roage Rozariul care este o armeficace împotriva ereziilor. Se nate astfel devoiunea coroanei rozariului, care reprezinto ghirlandde trandafiri oferite Preacuratei. Promotorii acestei devoiuni au fost dominicanii. Sfântul papPius al V-lea, i el dominican, a fost un important promotor al acestei devoiuni, încurajând în mod oficial recitarea Rozariului, care în scurt timp a devenit rugciunea popularprin excelență, un fel de breviar al poporului, fiind un instrument adecvat de orientare spirituala rugciunii familiei.



Celebrarea festivității de astzi, instituitde ctre sfântul Pius al V-lea pentru a comemora victoria din 1571 de la Lepanto împotriva armatei turce, va fi extinsîn 1716 la toatBiserica Universală și fixatdefinitiv la 7 octombrie de ctre sfântul Pius al X-lea în 1913. Srbtoarea sfântului Rozariu, cum era numitînainte de reformarea calendarului din 1960, cuprinde într-un anumit fel toate srbtorile în cinstea Preacuratei alturi de misterele lui Isus, la care Maria a fost asociat, prin meditarea a 15 momente din viaa Mariei i a lui Isus. La acestea, papa Ioan Paul al II-lea, în 2002, a introdus cinci mistere din viaa Domnului pe care le-a numit Misterele de lumin.

Rugciune
Te rugm, Doamne, sreveri harul tu asupra sufletelor noastre, pentru ca noi, care am cunoscut, prin vestirea îngerului, întruparea lui Cristos, Fiul tu, sfim dui, prin patima i crucea lui, la slava învierii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent